Vis

Dorade uit de oven

Gastblog van collega Carolien

Ik blijf het heel leuk vinden, gastblogjes. En al helemaal als ik ze spontaan krijg. Van de week kreeg ik van collega Carolien een foto’tje met de melding dat er een gastblog zou volgen. En die kwam!

Nou is Carolien, als onderzoeksdocent, een juiste bronvermelding freak. Dus eerlijk als ze is moet ik er wel even bijvermelden dat dit recept niet van haar zelf komt, maar dat ze bij de viswinkel even gauw had gegoogled naar receptjes en op onderstaand recept was gekomen.

Geniet er van mensen!

Dorade uit de oven

Mijn meiden waren uit logeren, dus dat betekent dat wij ons uit kunnen leven op eten dat zij echt echt echt niet lusten: mosselen! Alleen bleek eenmaal bij de visboer dat er geen mosselen waren. Maar… er lagen wel hele mooie dorades. Dus i.p.v. door te lopen naar de Appie voor een schaal mosselen liep ik de viswinkel uit met een mooie vis. Voor 2 personen is 1 dorade genoeg. Neem 2 dorades voor 4 personen.

Dorade is echt een hele smakelijke vis en helemaal niet moeilijk klaar te maken. Een beetje citroen en wat kruiden in de buikholte en dan de oven in en klaar is Kees. Ik hou van hele vis, maar ben je iemand die niet tegen een vissenkop aan wil kijken, hou je niet van vis fileren, of van graatjes, dan kan je de visboer vragen om de vis voor je te fileren. Vraag sowieso aan de visboer om de vis voor je schoon te maken. Dan hoef je thuis niet te stoeien met de schubben en de ingewanden. Wel zo makkelijk en snel.

Afijn, wat doe je bij de dorade?

Dorade uit de oven

Recipe by Irene
Servings

2

servings
Total time

35

minutes

Ingredienten

  • 1 dorade

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 1 citroen, in plakjes

  • 1 tomaat, in partjes

  • Halve prei in ringetjes

  • Halve venkel, fijngesneden

  • Een paar takjes rozemarijn

  • Peper + zout

  • Een glas witte wijn (zo’n 100 ml)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een ovenschaal in. Pak je dorade en maak aan 1 kant 3 a 4 kerven in het vlees en leg hem in de ovenschaal. Bestrooi de binnenkant van de dorade met zout en peper. Stop 2 schijven citroen, wat knoflook en een takje rozemarijn in de buikholte.
  • Leg wat knoflook in de sneden aan de bovenkant en leg er een paar plakjes citroen op.
    Leg alle groenten (prei, tomaat, venkel) en de rest van de knoflook en rozemarijn om de vis heen.  Besprenkel met flink wat olijfolie en voeg de witte wijn toe. Dat ziet er dan zo uit:
  • Nu schuif je alles de oven in voor 30 minuten. NB: bij een hele kleine dorade, of bij filets moet je de oventijd terugbrengen tot ca 20 minuten..
  • Wij aten de dorade met lekker knapperig brood en een groene salade. Haal voorzichtig de vel van de dorade en schuif de vis van de graatjes af. Kijk wel uit voor graatjes, want bij mij gaat dat fileren in ieder geval nooit perfect! Remco werd bijna te grazen genomen door een venijnig graatje.
  • Onze poes was er als de kippen bij toen de vis op tafel kwam, want het rook heel erg lekker. Zij was toen wij klaar waren met eten helemaal gelukkig met de vissenkop.
    Uiteindelijk hadden we dus een heel lekker maaltje waarvan onze meiden ook gesmuld zouden hebben. Ach, er komt vast wel weer een volgende logeerpartij bij opa en oma voor een tweede poging om mosselen te maken.
    P.S.: Volgens mij werkt dit recept ook goed met forel of zeebaars.

Plaats een reactie