Omdat ze het recept kwijt was 😉
Tijd voor een gastblogje!
Een poosje terug zag ik op 24Kitchen Mary Berry een fishpie klaarmaken. Eentje met prei. Wij zijn grote liefhebbers van fishpie (https://gezelligegerechten.nl/fishpie/ ) en hier loopt iemand rond die een mega-fan van prei is, dus ik wilde die wel eens maken. Volgens mij ging er ook nog witte wijn in, nog meer reden dus.
Vandaag ging ik op zoek naar het recept en kon het dus niet vinden hoe het in mijn herinnering was. De ene variant had geen prei, de andere geen puree (ik wist zeker dat ze dat er op had gedaan) en de wijn was helemaal nergens te bekennen. Bovendien gebruikte ze gewone schelvis en gerookte schelvis en dat kan ik hier echt niet kopen.
Nou, dan ging ik toch gewoon een eigen variant klaarmaken! Het pakte heel goed uit, de hele schaal ging leeg en ik ga hem dus echt nog vaker maken.
Fishpie a al Annelies
2
servings15
minutes30
minutes45
minutesIngredienten
ca. 200 gram kabeljauwfilet90 gram gerookte zalm (ik weet het, raar getal, maar dat zat in het pakje)
1 grote prei
500 gram kruimige aardappelen
1 glas droge witte wijn
scheut melk
2 volle eetlepels bloem
dille en peterselie (gedroogd)
versgemalen zeezout en zwarte p
(vloeibare) boter
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden
Schil de aardappels, snij ze in blokjes, doe zoveel water in de pan dat de aardappels half onderstaan en kook de aardappels gaar- Ondertussen snij de de kabeljauw in stukken, doe ze in een andere pan met het glas wijn, een scheutje water en flink dille en peterselie. Breng aan de kook, zet dan de warmtebron laag en laat de vis zo even pocheren.
- Snij de zalm in stukjes en voeg die bij de kabeljauw, draai na een minuut de warmtebron uit.
Laat het de vis even zo staan
Snij de prei in heel dunne ringetjes, leg in een vergiet en spoel het goed af. - Ondertussen zijn je aardappels gaar, haal ze met een schuimspaan uit het kookvocht en leg ze op een bord om uit te dampen. Dan doe je de preiringetjes in het kookvocht, doet er een scheut melk bij en breng je het geheel aan de kook.
- Pak een ovenschaaltje, gebruik nogmaals de schuimspaan maar nu om de vis uit de wijnbouillon te scheppen, leg het rechtstreeks op de bodem van het schaaltje. Giet de wijnbouillon in een (maat)beker.
De prei hoeft maar kort te koken. Giet het vocht af in de bouillonbeker. - Doe de aardappels bij de prei en stamp het geheel tot een puree, maak het op smaak met zout en peper.Â
In het pannetje waar de vis in is gepocheerd smelt je wat boter en daar roer je de bloem doorheen, als basis voor een roux.
Dan, onder voortduren roeren, giet je beetje bij beetje de bouillon uit de beker erbij. Je maakt op die manier een mooie, gladde, gebonden saus. Let op dat de saus dik blijft, je hebt niet alle bouillon daarvoor nodig. (de rest van de bouillon gebruik je niet) - Verdeel die dikke saus over de vis en dek het geheel af met de aardappel/prei-puree.Â
Zet de schaal in de oven en laat er een mooi lichtbruin korstje op de puree komen.
Eet smakelijk!