Heel verrassend, een heel lekker!
Hallo!
Blogje nummer 199! Wat gaat het toch hard. Dit keer een verrassend gerecht. Ik had een stronk bleekselderij (min 1 stengel) over in de koelkast waar ik iets mee wilde. Ik gebruik meestal een stengel voor in een saus of stoofpotje maar ik wilde iets anders. Ik ging dus druk op zoek naar een recept met bleekselderij en vond op bbcfoods een gerecht wat als “sidedish” diende. Het oogde voor mij best machtig dus dacht als ik er nou aardappelpuree bij doe is het vast een hoofdgerecht. Ik heb een paar kleine wijzigingen gedaan omdat ik niet alles kon kopen en sommige dingen zelf moest invullen (ik bedoel, heavy cream, whipped cream, double cream, zoveel creames! dus ik dacht ik koop wat mij lekker lijkt. En verrek het was lekker! Ik had er toen ik aan het koken was niet zoveel vertrouwen in. Maar dit gaan we zeker onthouden! Oke deze inleiding is nu lang genoeg.
Gegratineerde bleekselderij
2
personen10
minutes15
minutes25
minutesIngredienten
Een stronk bleekselderij
3 bruine boterhammen
2 flinke handen walnoot
75 ml witte wijn
1 grote ui
200 ml tuinkruidenbouillon
125 ml creme fraiche
25 gram geraspte parmezaanse kaas
25 gram boter
knoflooksnippers
peper
aardappelpuree
Bereidingswijze
- Was de bleekselderij en ont-draad ze (leuk woord). Snijd ze allemaal in stukken (ik sneed 3 a 4 stukjes per stengel).
Smelt de helft van je boter in een hapjespan waar later een deksel op kan. Bak de selderij en uien. Bestrooi rijkelijk met peper en knoflook. Zet het gas laag tot medium, doe de deksel er op en laat 15 a 20 minuten staan, roer af en toe wel even door. - Ondertussen verkruimel je de boterhammen en plet je de walnoten in grove stukjes (het hoeft geen meel te worden, ik vind het ideaal om in de vijzel te doen en dan niet vijzelen maar gewoon stampen). Pak een steelpan en laat de andere helft van je boter smelten. Voeg de broodkruimels en noten toe en bak lichtjes aan. Roer een paar keer goed door en haal van het gas (of laat het gas heel laag staan).
- Rasp je stukje parmezaan.
Zet het gas van de bleekselderij hoger en voeg de wijn en bouillon toe, laat een klein beetje inkoken. Voeg vervolgens de creme fraiche toe, ook dit een klein beetje laten inkoken dat je een dikkige saus krijgt. Voeg eventueel nog wat peper en knoflook naar smaak toe. - Schep het geheel in een ovenschaal en dek af met het broodkruim/walnoot mengsel. Strooi de parmezaan er over. Zet een paar minuutjes onder de gril tot het een beetje gaat bubbelen maar niet zwart wordt.
Serveer met je puree of rijst of wat je ook hebt gekozen.
Eetsmakelijk!