Vlees

Keftedes

Van lamsgehakt maakte ik iets heerlijks!

Hallo jongens! Ik heb weer een leuke nieuwe categorie voor jullie! Want regelmatig krijg ik van mensen foto’s van “kijk hoe lekker!”. En dan lijkt het me ook echt heel erg lekker. En deze website heet niet Gezellige Gerechten van Irene, maar Gezellige Gerechten. Dus het leek mij heel leuk om een categorie “gast” te maken en hier lekkere receptjes van anderen te plaatsen. Wil je ook een keer op de gastblog? Leuk! Stuur me dan een foto en je recept, dan komt alles in orde!

Maar, nu de aftrap! Dit eerste gastrecept is van mijn moeder Annelies. Ze stuurde me vrijdag een berichtje dat ze zoooo lekker at, dus ik dacht mooi, dan hebben we gelijk een primeur! Dus hieronder het recept, geschreven en gemaakt door Annelies.

Soms he, soms maak je een nieuw recept dat ZO goed uit pakt! Bij de eerste hap wil je al heel hard OEH!!!! roepen maar je hebt je mond vol, en dat is niet zo smakelijk voor je tafelgenoot. Dus dan trappel je maar hard met je voeten en wiebel je op je stoel om aan te geven hoe lekker dit is! Zo’n moment had ik dus afgelopen vrijdag. Ik had, tot mijn grote vreugde, want zo moeilijk verkrijgbaar hier, lamsgehakt kunnen kopen. Dus daar moest iets heerlijks van gemaakt worden, met passende gerechten erbij.

En het werd: KEFTEDES MET RATATOUILLE EN GEPOFTE AARDAPPEL(S)

Keftedes

Recipe by Annelies van Bloois
Servings

2

servings
Total time

45

minutes

Ingredienten

  • 300 gram lamsgehakt

  • 80 gram wit of lichtbruin brood (zonder korst)

  • 1 klein eitje (onze eigen kippen leggen XS eitjes, dus zo eentje had ik gebruikt, is voldoende)

  • 1 fijngesnipperde sjalot

  • 2 tenen knoflook

  • 1 volle eetlepel fijngehakte verse muntblaadjes

  • 1 volle theelepel gedroogde oregano zeezout

  • zwarte peper (ongeveer een eierlepeltje)

  • olijfolie

  • Ratatouille
  • 1 courgette in dunne plakken

  • 1 gele paprika in stukken (zonder de zaadjes)

  • 1 rode paprike in stukken (idem)

  • 2 flinke tomaten in stukken

  • 2 sjalotten, eveneens in stukken (eentonig he)

  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes

  • peterselie en tijm (ik had van allebei de gedroogde variant, allebei een afgestreken eetlepel)

  • 1 schepje suiker (ongeveer een eierlepeltje)

  • olijfolie

  • Aardappels
  • 4 middelgrote aardappels, van de kruimige soort naar smaak roomboter of kruidenboter of kruidenroomkaas

Bereidingswijze

  • We starten met de ratatouille, omdat die het langst op moet staan Pak een ruime pan met dikke bodem en verhit daarin een scheut olijfolie Bak daar de courgette, sjalot en knoflook een paar minuten,al omscheppend, in.
  • Voeg de paprika’s toe en bak nog een minuut of 3. Draai dan het gas laag.
  • Voeg de tomaten toe, strooi de kruiden en de suiker er overheen en roer alles goed door elkaar. Doe dan de deksel op de pan en laat het geheel lekker zachtjes sudderen. Kijk af en toe of het niet aanbakt, maar waarschijnlijk laten de groenten genoeg vocht los om het geheel lekker smeuiig te houden.
  • Dan zijn de keftedes aan de beurt. Leg het brood in een schaal of diep bord, en giet daar zoveel koud water over heen dat het onderstaat en laat het even weken, je hebt ondertussen de tijd om de kruiden en sjalotten te gaan snijden en hakken.
  • Ben je daarmee klaar, pak dan een kom en leg daar het gehakt, de kruiden en de gehakte sjalotten in, pers de tenen knoflook daarboven uit en breek het eitje erboven en maal naar smaak wat zout en peper over het geheel.
  • Dan pak je met je handen het brood uit de schaal en knijpt daar zoveel water uit als je maar kan. Je houdt dan een kleffe substantie over ( ik had het in gedachten dus al over kleftedes šŸ˜‰ ), die doe je ook in de kom . Het geheel ga je met de hand kneden tot een goed gemengde smeuiige substantie. Daar maak je dan vrij kleine ballen van die je plat drukt zodat het schijfjes worden.
  • Ik had er van deze hoeveelheid ingrediĆ«nten een stuk of 12 gemaakt. Laat ze even rusten, dan kan je nog even de ratatouille doorroeren en je met de aardappels gaan bemoeien.
  • Je boent de aardappels goed schoon, prikt ze zowel aan de bovenzijde als aan de onderkant in met een vork en legt ze vervolgens op een platte magenetronbestendige schaal of bord.
  • 5 minuten op 750 watt, niet afgedekt. Dan keer je ze om en doet ze nogmaals 5 minuten op 750 watt. Als dat klaar is dek je ze af met een deksel of aluminiumfolie om na te garen. (zonder warmtebron dus)
  • Verhit dan in een grillpan een klein laagje olijfolie en bak daarin de keftedes. Regelmatig keren met een spatel zorgt ervoor dat ze niet verbranden maar wel gaar worden van binnen. Ze zijn klaar als de korst lekker knapperig is en de binnenkant mals en gaar.

En dan is het tijd om te gaan genieten. De combinatie van het vlees met de groente en de aardappel is fantastisch. Je kan naar smaak de gepofte aardappel eten met wat roomboter of met kruidenboter of kruidenroomkaas. Uiteraard moet je niet vergeten de schil te strippen, die gaat er erg makkelijk af als de aardappel goed gepoft is. Eet en kreun!

Plaats een reactie