Vlees

Papardelle con Cinghiale

Oh jongens zo heerlijk

Hallo! Vandaag is het blue monday. De derde maandag van januari. De maand duurt dan te lang, de goede voornemens zijn al deels mislukt en het is een algemene mok dag. Of je hier nou wel of niet last van hebt, ik vond het de aangewezen aangelegenheid om de dag op te vrolijken, en 2023 te starten met een heerlijk recept!!

Wij aten dit met eerste kerstdag. Wat sowieso een heerlijke gezellige dag was. Het lijkt al zo lang geleden maar als ik er aan terug denk word ik toch weer helemaal blij. We vierden kerst bij ons, en ik maakte een Italiaans driegangen diner. Ik heb eerst eeuwen zitten “mutsen” of het niet saai was als ik alweeeeer Italiaans maakte, of dat wel kerstig genoeg was etc. Toen ik van zowel man als moeder te horen kreeg dat ik moest ophouden met zeuren deed ik dat maar.

Ik doe dit weer in een rare volgorde, want dit was niet het voorgerecht. Die komt later nog eens. Ik had gewoon zin om te starten met dit heeeerlijke hoofdgerecht. Eerder heb ik al eens verteld dat ik dit in Toscane gegeten had. En nog een keer. Omdat het zo lekker was. Thuis probeerde ik het na te maken, maar met runderrib smaakt het wel echt anders.

Voor kerst had ik speciaal bij de slager dan ook echt wild zwijn (cinghiale dus) besteld, en het originele recept gemaakt. Mijn tafelgenootschap heeft meerdere keren gezegd dat het ontiegelijk lekker was. Ik zie dus niet in, waarom jullie het niet zelf gaan maken en een beetje gezelligheid en heerlijkheid in huis brengen! Wij aten er een heerlijk zelfgemaakt brood bij, die blog volgt later, laten we met 1 ding beginnen.
Oke wat moeten we doen en kopen: (dit is voor 3 flinke porties)

Papardelle con Cinghiale

Papardelle con Cinghiale

Servings

3

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

4

hours 
Total time

4

hours 

30

minutes

Ingredienten

  • 250/300 gram papardelle of anders tagliatelle

  • 400 gram wildzwijn poulet

  • 1 grote ui

  • 1 stengel bleekselderij

  • 1 middelgrote wortel

  • 2 tenen knoflook

  • een blikje gepelde tomaten

  • 100 ml rode wijn (het lekkerst is de wijn die je dan ook er bij drinkt)

  • 1 of 2 takjes verse rozemarijn

  • 2 laurierblaadjes

  • olijfolie

  • zout en peper

  • pecorinokaas voor er overheen

Bereidingswijze

  • Schil en snijdt de wortel, ui, bleekselderij en knoflook in kleine stukjes. Snijd het vlees, als je dat nog niet zo hebt gekregen bij de slager, ook in kleine blokjes.
  • Verwarm olijfolie in een pan met dikke bodem (oh jongens ik heb sinds een tijdje een le creuset pan, liefde daarvoor want er is nog NOOIT iets aangebakken!). Als de olie warm is, voeg de groente toe en bak ze een minuutje of 5.
  • Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Daarna voeg je de wijn en tomaten toe. De tomaten plet je een beetje met een houten lepel, en tadaaa er ontstaat al een saus.
  • Zodra de saus kookt draai je het gas/inductie/wat je ook wil draaien laag. Voeg de takjes rozemarijn (in zijn geheel) toe, de laurierblaadjes en wat peper. Doe de deksel op de pan. Nu komt het leuke, je hoeft een paar uur niks te doen. Ja soms even kijken en vragen aan ze of het nog goed gaat in de pan en de boel eventjes roeren.
  • Na een paar uur kook je de pasta gaar in gezouten water.
    Vind je de saus nog te dun (het moet niet heel soepig zijn) haal je de deksel van de pan en zet je de warmtebron nog even hoog zodat er nog flink wat verdampt. Lukt dat niet, geen paniek, dan schep je de boel zo gewoon op met een lepel met gaten waardoor het vocht wat weg loopt.
  • Verwarm eventueel de borden (wij doen dat gewoon eventjes in de magnetron). Verdeel de papardelle, en voeg een goede schep saus toe. Let op, er is altijd meer pasta dan saus, je moet het niet willen verdrinken.
  • Garneer het geheel met een handje geraspte pecorino, en klaar ben je! Ben benieuwd of jullie het net zo lekker vinden als wij!

Plaats een reactie