De drie RRR’en.
Nou zijn de rapen gaar! Of nouja dat waren ze een tijdje geleden al. Mijn “biobudget” boekje, een megaleuk kookboekje met leuke tips om biologisch en niet duur te eten vertelde mij dat ik groente van het seizoen moest eten. Een voorbeeld hiervan was raapstelen. Want dat zou dan ook nog eens goedkoop zijn.
Bij de Jumbo vond ik raapstelen. Oke niet bepaald dat je denkt jeetje wat goedkoop (2.50 voor een bakje van 200 gram) maar ik moest en zou een keer raapstelen eten. Ik had namelijk geen idee wat het was en waar het naar smaakte.
Van te voren had ik online gegoogled wat je er allemaal mee kon. Heel veel, zo blijkt. Ik koos voor een lekker ogend risottorecept, met wat eigen aanpassingen. Kijk :
Risotto met Raapstelen en Rucola
2
servings30
minutesIngredienten
150 gram risottorijst
1 ui
200 gram raapstelen
100 gram rucola
40 gram geraspte gran pardano kaas
1 ui
ongeveer een liter bouillon
een handje pijnboompitjes
Bereidingswijze
- En wat gaan we er mee doen?
Snijd de ui en bak kort in olijfolie. Bestrooi met knoflook. Voeg de risottorijst toe en bak kort. Voeg een scheutje bouillon toe. Elke keer als de bouillon is opgenomen voeg je wat meer toe. - Ondertussen snijd en was je de raapstelen en rasp je de kaas. Als de rijst bijna zacht is voeg je nog een scheutje bouillon toe, en ongeveer drie kwart van de kaas zodat er een soort kaassausje ontstaat.
- Voeg hand voor hand de raapstelen toe. Dit kan echt niet in 1 keer want je stopt er zo ongeveer een oerwoud in, die dingen wegen natuurlijk niks, dus als je 200 gram wil gebruiken kun je je voorstellen hoe dit er uit ziet… Nou geniet daar even van, want als het een minuutje of 2 in de pan zit heb je zo’n beetje een loepje nodig want het verdwijnt. Het was serieus gewoon bijna weg. Nog erger en sneller dan dat het met spinazie gaat haha.
- Maar het voordeel, nu heb je in de pan weer ruimte voor de rucola. Gooi dat er in, roer door en schep gelijk op (stel je voor dat de rucola ook verdwijnt). Garneer met de pijnboompitjes en de rest van de kaas.
Het was best lekker, maar om nou te zeggen JEETJE wat speciaal, nee ook niet. Maargoed, ik kan nu in ieder geval wel zeggen dat ik raapstelen gegeten heb!
