Vlees

Shepherds pie met riblappen

En een heerlijke pastinaakpuree!

Goedemiddag allemaal!

Tijd voor een heeeeeeeeeeerlijk recept! Ik heb een abonnement op de Foodies. Toen twee weken geleden het januarinummer in de bus zat (het was nog december maar afijn we lopen graag wat op de feiten vooruit) zag ik de cover. Ik had geen idee wat het was, maar ik wilde het maken. (nouja vooral eten eigenlijk) want het zag er zoooo lekker uit. Ik bladerde gelijk naar het desbetreffende gerecht. Het bleek een Shepards Pie te zien, maar dan een variant op de traditionele versie. En jongens wat was het een partijtje lekker, we hebben zitten eten joh. Ik maakte de hoeveelheid voor 4 personen. Je zou denken (zoon at het niet want alcohol in het gerecht), dat je er dan 2 keer van kan eten. Nouja nee dus want 3 kwart is op gegaan! Er staat nu nog een portie voor 1 persoon in de vriezer, we gaan later wel uitvechten wie dit mag op eten.

Maar, ik kan jullie allemaal aanraden om dit te gaan maken want het is lekkerder dan lekker! Ik heb een beetje zitten spelen met de verhoudingen omdat Jan niet zo van champignons houdt.

Wat heb je nodig voor 4 porties (en dan zelf maar bedenken hoeveel porties je op een dag eet ;))

Shepherds pie met riblappen

Servings

4

servings
Prep time

45

minutes
Cooking time

3

hours 
Total time

3

hours 

45

minutes

Ingredienten

  • 500 gram riblappen

  • 100 gram spekblokjes

  • 125 gram champignons (in de foodprocessor gedaan dus het werden flinters maar dan is die rubber structuur weg)

  • 2 flinke wortelen

  • 2 uien

  • klein blikje tomatenpuree

  • 200 ml runderfond

  • een flesje bokbier of ander donker bier

  • 4 laurierbladen

  • 4 jeneverbessen

  • 4 kruidnagels

  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • 150 gram diepvrieserwtjes

  • 250 gram pastinaak

  • 250 gram aardappels

  • 1 eetlepel mosterd

  • 3 eetlepels crème fraiche

  • 3 eetlepels zachte boter

  • zout en peper

  • Boter en olijfolie

Bereidingswijze

  • Aan het werk! Verhit flink boter in een pan. Bestrooi de riblappen met zout en peper en braad ze aan alle kanten aan. Terwilj je dit aan het doen bent kun je de champignons snijden (zo fijn als je wil) en de wortelen in kleine plakjes. Snipper ook de ui.
  • Haal het vlees er na een minuutje of tien uit en leg even aan de kant. Bak in het vet de spekjes, champignons, wortels en uien.
  • Voeg na een paar minuten de tompatenpuree doe en roer goed door. Vervolgens is het tijd voor de runderfond, en het bier. Roer door, en voeg het vlees toe. Voeg vervolgens de laurierbladen, kruidnagels en jeneverbessen toe. Bestrooi het geheel met de rozemarijn en de tijm.
    Zorg dat het vlees onderstaat. Laat zachtjes doorkoken voor een aantal uur. Kijk soms even of er een scheutje water bij moet.
  • Na een uur of 3 maak je de puree. Schil hiervoor de pastinaak en aardappels, en snijd in stukjes. Kook voor een minuutje of 20. Giet af en stamp ze fijn. Voeg de mosterd, creme fraiche en de boter toe zodat je een romige puree krijgt.
  • Verwarm je oven voor op 180 graden. Verwijder de laurierblaadjes uit het vlees en trek de riblappen een beetje uit elkaar (voor zover ze nog niet uit elkaar gevallen zijn). Roer de erwten er doorheen (ze mogen nog bevroren zijn) en schep het hele mengsel in een ovenschaal. Bedek het mengsel met de pastinaakpuree, en bestrooi een klein beetje met paneermeel.
  • Bak voor ongeveeer een half uurtje, en dan is het etenstijd. Geniet ervan, ik hoop dat jullie het net zo lekker vinden als wij!

Plaats een reactie