Dit was me een partijtje lekker!
Hallo! Ik had gisteren geen eten we woensdag. En dat was niet omdat we niet aten. Jans vader was jarig en we aten wel degelijk. Hij mocht kiezen en hij had zin in Chinees dus we hebben lekker Chinees gegeten.
Omdat ik al wist dat ik gisteren vrij was had ik gevraagd of hij het leuk vond als ik taarten zou bakken voor zijn verjaardag. Nou, dat was leuk, dus zo geschiedde. Ik maakte een appelslof, die ergggg goed gelukt was. Ook wilde ik een rijstvlaai maken (was niet nodig want twee taarten was zat, maar ik deed t toch, maar hij wist dat hij niet nodig was dus mislukte grandioos (oke misschien door het verkeerd lezen van een inhoudsmaat van mij, dat is een detail).
Maar ik maakte ook een mokkataart. En ik ben er wel zo vreselijk trots op, ik vind zelf dat hij best zo bij een bakker vandaan had kunnen komen! En het leuke is, ja je moet er eventjes wat tijd voor nemen en de rust bewaren, maar ik weet zeker als jullie dit recept lezen, dat jullie het ook kunnen!
Het recept bestaat eigenlijk uit 3 onderdelen, dus ik zet de ingrediënten ook even gesorteerd neer. Ik weet heus dat je sommige dingen ook zelf kan maken maar 1. Ik zou drie taarten maken en ben geen beroepsbakker, en 2, mijn moeder zei ooit: ja hallo alsof je voor haken of breien ook eerst wol gaat spinnen, niet te moeilijk doen. Dus ik heb wijs geluisterd.
De biscuit moet trouwens compleet afgekoeld zijn voor je verder kan, ik maak deze zelf altijd het liefst een avond van te voren zodat je zeker weet dat het compleet koel is.
Oke genoeg gekletst, de ingrediënten! Vanwege het maken van 3 taarten heb ik wel even gemakkelijk een pakje biscuit gebruikt.

Sublieme mokkataart
10
servings1
hour30
minutes3
hoursIngredienten
- Biscuit
Een pak dr oetker biscuitmix
5 eieren
- Smeerbare boter/mokkacreme
70 gram poeder voor banketbakkersroom (ik neem altijd een zakje van de Jumbo, daar zit 140 gr in dus heb je precies een halve nodig)
125 ml slagroom
1 theelepel oploskoffiepoeder
175 ml water
nog een keer 175 ml water
- Stevige mokkacreme
1 zakje dr. Oetker mix voor botercreme
100 gram roomboter op kamertemperatuur
125 ml koude melk
3 theelepels oploskoffiepoeder
3 theelepels heet water
Voor de decoratie: wat je zelf leuk en mooi vindt! Ik had een paar amicelli koekjes, mokkaboontjes en hazelnoot bonbons (van die ronde kogeltjes zeg maar), een bakje nougatine.
Bereidingswijze
- Goed, hebben we alles gekocht?
Dan gaan we beginnen met de biscuit. Bereid deze volgens de verpakking. Doe dit wel ook echt zo. Vijf minuten op hoogste stand mixen lijkt lang maar als je dat niet doet wordt het gewoon niet zo luchtig en dat is jammer. Kijk goed naar je oven instellingen, ik heb het wel eens laten mislukken toen ik klakkeloos het pakje volgde, iedere oven is anders. Als je het biscuit deeg hebt gemaakt (schrik niet, het wordt een hele gekke witte dikke massa) giet je het in een springvorm (bakpapiertje op de bodem voor de zekerheid en randen invetten) en bak je de biscuit af in de oven. Je kunt als je oven klaar is met een sateprikker kijken of hij gaar is, is de prikker schoon is het meestal goed. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster. - Na 5 a 10 minuten verwijder je de rand van de springvorm, keer je de taart om (leg even een bakpapiertje op het rooster anders krijg je rooster motief in je taart) en verwijder je de onderkant van de vorm. Laat dus nu volledig afkoelen.
De volgende dag ga je verder met de vulling. Of in ieder geval een paar uur later, als de taart echt is afgekoeld. - We starten met de banketbakkersroom. Voeg de 70 gram poeder, de slagroom en het water toe in een beslag kom. Mix dit een minuutje op de hoogste stand. Los 1 theelepeltje oploskoffie op in 1.5 a 2 theelepels water en voeg dat toe. Mix nog 4 minuten op de hoogste stand. Het wordt nu heel licht beige, er hoeft hier nog geen hele sterke mokka smaak aan te zitten maar wel een beetje. Schep, als je net als ik maar 1 beslagkom hebt, het mengsel even over in een ander bakje, en was je kom af.
- Dan gaan we de botercreme maken. Snijd de roomboter in blokjes en mix dit even kort zodat het romig wordt. Voeg het zakje botercreme toe, en de melk. Los 3 theelepels oploskoffie op in 3 theelepels water. Dit is dus vrij sterk. Voeg dit ook toe en mix alles ongeveer een minuutje door elkaar. Proef even, ik vond het perfect, de smaak moet ook niet al te sterk zijn.
- Snijd je biscuittaart in drie lagen. Ik heb hier al eens reclame voor gemaakt maar ik zweer nog steeds bij dit ding, dan kan het gewoonweg niet fout gaan!
De bovenkant van de onderste laag smeer je in met banketbakkersroom (de dunnere room). Dit mag vrij dik Gebruik ongeveer 2/3e van je room, misschien net ietsje minder.
Druk de middelste laag er op. Smeer de bovenkant daarvan in met de mokkacreme. Dit moet iets voorzichtiger. Dit is namelijk stevig en je wil niet zo lomp smeren dat je hele taart scheurt. Hier gebruik je net iets minder dan de helft van je creme.
Leg de bovenste laag er op en druk aan. - Besmeer die met je banketbakkersroom die je nog over hebt. Je kunt het beste alles er op scheppen en het dan naar de buitenkanten vegen. Dat doe ik nog met zo’n siliconen spatel. Maar wat je over houdt (naar de rand veegt zeg maar) moet aan de zijkanten. Dat kan ik niet met spatel, dat doe ik gewoon met mn handen. Je zit daarna helemaal onder maar de zijkanten zijn in ieder geval wel besmeerd haha. Zowel de bovenkant als zijkanten hoeven echt maar een heel dun laagje hoor!
Was je handen 😉
Schud het bakje nougatine even op een bordje zodat je makkelijker handjes kan pakken. Druk hand voor hand de nootjes tegen de rand tot de hele rand een nootjesrand heeft. - Schep de stevige mokkacreme in een spuit zak met een spuitmondje met kartels, zodat je leuke toefjes kan spuiten. Doe dit vervolgens ook. En decoreer het geheel daarna naar je zin.
Hij is mooi he! En het leuke, hij is ook écht heel erg lekker!
