Koek

Boterkoek met sinaasappel

Basis uit Anna Bakt

Hallo! Vandaag is het tijd voor een zoetigheden blogje. Vorig jaar kreeg ik van jan een heel leuk boek, Anna bakt, van de winnares van Heel Holland Bakt twee jaar geleden. (Ik kijk trouwens ook dit seizoen weer en heb steeds zin om te bakken, zo’n heerlijk programma!!) Maargoed, in dat boek staat een boterkoek met gember. Nou vind ik gember opzich best lekker maar ik wilde wat anders. En ik zie, bij datzelfde heel holland bakt, ook dat ze zo vaak met rasp van citrusvruchten werken. Dus ik dacht dat ga ik doen! Ik ga een sinaasappel boterkoek maken! Ik deed de hoeveelheid op de gok maar het pakte perfect uit.

Ik had voor sinterklaas een perfecte bakvorm hiervoor gekregen dus ik kon aan de slag. En jullie ook als jullie deze blog gelezen hebben. Wat hebben we nodig voor een heerlijke boterkoek : (oja trouwens, hij was wel groot dus hebben bijna de helft aan de buren gegeven haha, die vonden het ook geen probleem dat ik ook weer meer aan het bakken was geslagen). Maar ik dwaal af. Wat hebben we nodig:

Boterkoek met sinaasappel

Personen

4

personen
Voorbereidingstijd

30

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totale tijd

1

hour 

10

minutes

Ingredienten

  • 300 gram bloem

  • 150 gram witte basterdsuiker

  • 275 gram boter

  • een klein snufje zout

  • een flinke eetlepel melk

  • het rasp van 2 grote sinaasappelen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Mix de bloem, basterdsuiker, boter en een klein beetje zout in een mengkom. Mix ook al het er al klaar uit ziet, nog een minuutje door, dit maakt het extra luchtig. Roer met een spatel de sinaasappelrasp er door heen. Roer goed door, dat het echt door het hele beslag zit.
  • Vet een taart of boterkoek vorm in en verdeel het beslag in de vorm. Bestrijk met een kwastje (of met een lepel) de hele bovenkant met een beetje melk.
    Schuif de vorm de oven in en laat het daar 30/40 minuten staan. Bij mij stond hij 32 minuten. Na 30 dacht ik hmmm BIJNA klaar, dus nog 2 minuten bonus en toen was hij perfect.
  • En nu komt het moeilijk, blijf er af. Laat hem minimaal 6 uur afkoelen voor je de vorm verwijderd. Je kunt eigenwijs zijn en dat niet doen (ik heb het afkoelen ook al eens overgeslagen) maar het blijkt dat het er niet voor niks staat. Je hele taart/koek/cake valt uit elkaar. Dus ik heb netjes gewacht terwijl heel het huis geurde naar boterkoek.
    Maar het was het wachten waard want hij is heerlijk!.

Plaats een reactie