Vis

Salade Nicoise

van Nigella (en van mij)

Hallo allemaal!

Voor mijn verjaardag kreeg ik een superleuk kookboek, geschreven door Nigella Lawson. Ik ben fan van haar. Zij kookt en bakt dingen die op de eerste plaats lekker moeten zijn i.p.v. super healthy toestandjes met tarwegras, zeewier en weet ik veel. Dus dit boek past perfect bij mij.

Omdat we (zie vorig blog) twee weken lang uit eten zijn geweest in Italië moest het deze week allemaal even een beetje minder, in het kader van balansen. Dus toen ik door het boek bladerde en een hele lekkere salade zag was de keuze snel gemaakt. Er zit een kleeeine aanpassing aan, maargoed nu mag ik het mijn recept noemen toch? 😉

Het is echt heeeel lekker dus weet je nog niet wat je deze week gaat eten? Maak dan in ieder geval dit! Als je dit ziet moet je wel toch? (wel flauw trouwens, in kookboeken zijn de foto’s altijd zo sprankelend en mooi van kleur. Maar ik heb geleerd dat dat meestal nep is, omdat er dan olies etc zijn gebruikt om de kleur meer naar voren te halen, maar je kunt het dan niet meer eten. En mijn eten wel. Dus dan maar een iets minder sprankelende foto!)

Wat hebben we nodig voor 2 personen.

Salade Nicoise

Recipe by Irene
Servings

2

servings
Total time

15

minutes

Ingredienten

  • 200 gram ijsbergsla

  • 2 blikjes tonijn op water (dit was overdreven veel, volgens mij red je het met 1 ook prima)

  • een rode paprika

  • 100 gram diepvriessperzieboontjes

  • 5 zongedroogde tomaten

  • 100 gram groene olijven

  • 2 eieren

  • croutons

  • een halve citroen

  • een klein beetje suiker

  • lekkere olijfolie die geschikt is voor koude bereidingen

  • een klein handje verse basilicum

Bereidingswijze

  • Kook de eieren net wel/net niet hardgekookt. Zorg in ieder geval dat het eigeel niet zo zacht is dat het er helemaal uit loopt. Voeg halverwege de diepvriesboontjes toe om even kort mee te koken. Giet de bonen en de eieren af, spoel af met flink koud water en laat het verder afkoelen in een vergiet.
  • Verdeel ondertussen de ijsbergsla op twee borden (ik had een zakje dus hoefde het niet te snijden, anders dat natuurlijk eerst even doen haha).
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en doe even in een kommetje.
  • Snijd de olijven in plakjes. (Je hebt ook voorgesneden olijven bij de jumbo maar ze hebben veel minder smaak dus als je slim bent doe je dat niet en snijd je zelf even). Doe bij de stukjes tomaat.
  • Snijd de paprika en doe deze er ook bij. Roer even een beetje zodat de olie van de tomaatjes ook op de olijven zit. (dit hoeft niet veel te zijn, je maakt nog een dressing straks).
  • Verdeel de tomaten/olijven/paprika over de ijsbergsla. Laat de tonijn uitlekken. En heb je ook twee katten die net zulke tonijnliefhebbers zijn als ik, laat er dan perongeluk een heeeel klein beetje inzitten en zet de bakjes op de grond.
  • Verdeel de tonijn over de borden. Zoals ik zei, ik vond twee blikjes echt erg veel, maar het kan natuurlijk wel.
  • Doe in het kommetje waar je de tomaten in had zitten een scheutje olijfolie. Ik heb in Italie in een hele leuke winkel geleerd dat er verschillende zijn voor warme en koude toepassingen. Dat wist ik niet! Maar nu wel haha. Ik had daar een lekker flesje gekocht, het is in ieder geval belangrijk dat je een krachtige olie gebruikt.
  • Knijp een halve citroen er boven uit en doe een heel klein beetje suiker er bij. Roer goed door elkaar heen.
  • Verdeel de sperzieboontjes over de salade. Pel de afgekoelde eieren, snijd in vier partjes per stuk en leg er ook op. Schenk (dat lukte mij dus niet omdat ik een kommetje zonder schenktuit heb, dus ik heb het gewoon met een lepel gedaan) de dressing over de salade. Strooi er om het af te maken een handje croutons en wat verse basilicumblaadjes overheen en klaaaar.

Plaats een reactie