Oud recept, mega lekker!
Gastblog tijd! Of nouja ik maak de blog, omdat mijn moeder vleeskoekjes had gegeten, die weer van een recept van haar oma af kwamen. Leuk he!
Mijn overgrootoma dus (die ik nooit gekend heb hoor) was erg creatief en kon volgens mijn moeder met weinig geld (lees eigenlijk gewoon armoede) toch lekker eten op tafel zetten voor het gezin wat uit tien personen bestond.
Een van die gerechten was vleeskoekjes. En nou gaat dat al generaties door, want ook wij eten het wel eens. Je kunt namelijk van alles gebruiken om er in te doen. Het is ook een ideaal recepje voor na het steengrillen/gourmetten. Want dan bak je gewoon alles op en gebruikt het de volgende dag voor koekjes.
Alle restjes vlees maar ook vleeswaren zijn mogelijk. Dus even samengevat, wat heb je nodig:
Vleeskoekjes van mama’s oma
2
personen25
minutesIngredienten
Vleesrestjes in alle soorten en maten, voorgebakken
1 ui
een beetje bloem
een flinke theelepel gedroogde tijm
1 ei
paneermeel
bakboter
klein beetje bouillonpoeder
En dan wat je er bij wil eten, bijv. gebakken aardappeltjes en snijboontjes. Maar dat moet je echt even zelf beslissen haha
Bereidingswijze
- Snijd de ui in stukjes en fruit in wat olie of boter. Doe er een flinke eetlepel bloem bij en wat water om een dikke roux te maken. Als je het wat weinig vindt doe je deze handelingen nog een keer. Het moet wel echt dik zijn, anders kun je straks geen koekjes vormen.
- Kruid dit met de bouillonpoeder en de tijm. Roer de stukjes vlees er door heen (want als je goed hebt gelezen waren het vleesrestjes die niet meer rauw zijn).
Haal de pan van het gas en laat goed afkoelen, anders brand je je handen straks en dat willen we niet. Denk ik dan in ieder geval. - Als de ragout die je hebt gemaakt is afgekoeld maak je balletjes en druk je die plat. Zorg dat er geen scheuren in zitten want dan vallen ze straks uit elkaar en heb je vleeschaos ipv vleeskoekjes.
Doe in een kom of diep bord een geklutst eitje en in een ander kommetje paneermeel. Haal het koekje eerst door het ei en daarna door de paneermeel.
Verhit olie of boter in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten bruin. Pas om met omdraaien dat je ze niet stuk maakt.
En dat is het! - Ik kan me herinneren dat moeders het vroeger ook wel maakte en dat wij altijd fan waren er van.
Later heeft ze zelf ontdekt dat je ook een heerlijke visvariant kan maken met wat visrestjes en garnaaltjes of bijv stukjes krabstick. Kortom, je kunt er allerlei kanten mee op, leuk he!
Mijn moeders oma moest eens weten dat dit nu op het internet staat en dat misschien meer mensen dit gaan maken!
