Hieronder het recept van die hele lekkere taart en een paar tips als je niet wil dat je bakplaat zoals die van mij eindigt.
Tijd voor een gastblogje! Collega Carolien kwam weer met een lekkere creatie 🙂
Bietenquiche met geitenkaas
Had ik al gezegd dat ik een leuk vegetarisch kookboek (The green kitchen at home) had gekregen? Ik had daar al eens een lekker recept uit gekookt en Irene beloofd dat ik de volgende keer dat ik het zou koken er een foto van zou sturen en het recept.
Het is een vegetarische bieten-geitenkaas-honing-walnoten quiche. Errug lekker. De eerste keer dat ik het maakte, heb ik het gemaakt met de driedubbel gezonde haver/lijnzaad/en andere ingewikkelde granen bodem, maar ik dacht dat dat ook prima met bladerdeeg kon. Dat kan ook, mits je het niet zoals ik op de snelle manier wil doen door even 4 plakjes naast elkaar te leggen… Als je dat doet, dan is dit het resultaat van je bakplaat:

Afijn, hieronder het recept van die hele lekkere taart en een paar tips als je niet wil dat je bakplaat zoals die van mij eindigt.
Bietenquiche met Geitenkaas van Carolien
Course: Uncategorized4
servings1
hour40
minutesIngredienten
- Voor de gezonde bodem
100 g havervlokken
50 g amandelmeel
50 g speltmeel
40 g lijnzaad (wordt het lekker vullend van)
2 el aardappelzetmeel
1/2 tl zeezout
80 g boter
- Voor de vulling
250 g rauw bieten
1 el olie
1 rode ui
3 tenen knoflook
2 tl verse tijmblaadjes of 1 tl gedroogde tijm
20 verse muntblaadjes
100 g spinazie (of bietenblad) (ik gebruik lekker diepvriesspinazie)
1 el citroensap
2 el honing
zout & peper
3 eieren
120 ml melk
100 g zachte geitenkaas
12 walnoten
Bereidingswijze
- Voor de gezonde bodem
- Hak alle droge ingrediënten fijn in een keukenmachine. Doe boter er in blokjes bij met 4 eetlepels koud water en meng (met keukenmachine of met de hand) totdat je een bal samenhangend deeg hebt.
- Verpak in plastic folie en leg 30 min. in de koelkast.
- Voor de vulling
- Verwarm de oven voor op 180 ËšC. Vet een quiche/taartvorm in en bekleed het met je gezonde deeg of met je vel bladerdeeg. Prik de bodem in met een vork en bak blind voor 12 minuten of totdat de bodem goudkleurig is. Ik gebruik hiervoor altijd keramische bakknikkers, maar ongekookte rijst of bonen werken ook heel goed.
- Als je je bodem uit de oven haalt, zet je de oventemperatuur op 170 ËšC.
- Rasp de bieten, snipper de ui en de knof. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin. Voeg daarna de knof en de tijm toe en fruit alles ongeveer 15 min, of totdat de ui zacht is. In het originele recept gaat nu de pan van het vuur en voeg je het bietenblad of de verse spinazie toe en laat je het slinken. Met diepvriesspinazie zou ik de pan lekker op het vuur laten totdat het is ontdooid. Doe daarna de munt, honing en citroensap erbij. Breng op smaak met zout en peper.
- Roer de eieren los met de melk. (Let op! De melk maakt het erg vloeibaar en als er dus een kiertje in de deegbodem zit, loopt de vulling er uit… Zie foto hierboven.) Voeg je inmiddels lauwe spinazie-ui mengsel eraan toe.
- Doe de bietenrasp op de bodem van je quiche en schenk het ei-groente mengsel eroverheen. Verkruimel de geitenkaas erover, en bestrooi met gehakte walnoten. Besprenkel met honing. Bak 30-45 minuten totdat de vulling stevig en gaar is.

Eet smakelijk!