Een heerlijk drie gangen kerstdiner!
Welke gelegenheid leent zich nou beter voor recepten dan kerst! Zoals eigenlijk heel de wereld wel weet ben ik een enorme kerstfan. 6 december is het direct tijd voor een boom, kerstprulletjes en natuurlijk de christmas station. Ik word er superblij van en kan me ook wel vinden in het zinnetje ” it’s the most wonderfull time of the year”
En de combinatie kerst + koken is natuurlijk helemaal op mijn lijf geschreven, daarom nodigden we de hele familie uit bij ons, zodat we met z’n achten lekker gingen dineren. Hier waren we al ruim op tijd mee. Toen het hier bloed heet was in de zomer kwam ik er achter dat het nog 100 dagen duurde tot het kerst was. Wij stuurden dan ook een uitnodiging van ons in zomerkleding, omgeven door kerstspullen met de melding dat het AL over 100 dagen kerst is!
Iedereen vond dat leuk en wilde graag komen eten.
En lekker was het! Nieuwsgierig wat we aten en hoe je het maakt? Lees dan even verder!



Drie gangen kerstdiner
8
servings1
hour30
minutesIngredienten
- Voorgerecht
2 kipfilets
8 plakjes bladerdeeg
een pakje boursin
knoflookpoeder
tomatensoep (uit zak dit keer)
verse basilicum
- Hoofdgerecht
8 kalkoenschnitzels
400 ml witte wijn (ik gebruikte pinot grigio
250 ml creme fraish
4 tenen knoflook
1 tablet kippenbouillon
20 takjes bieslook, in stukjes geknipt
10 takjes verse peterselie
zwarte peper
warm water
Groenten voor er bij (wij hadden peertjes van mams en boontjes met spek)
Aardappelgerecht naar keuze (wij hadden pommes duchesse uit de oven)
- Nagerecht
250 ml appelsap, 200 ml apfelkorn, 200 ml licor 42, kaneel en slagroom
200 ml apfelkorn
200 ml licor 43
kaneel
slagroom
chocola/koekjes etc voor erbij
Bereidingswijze
- Voorgerecht
- We begonnen met een klein tomatencreme soepje (biologische soep uit een zak van de jumbo) met verse basilicum en creme fraish. Niet moeilijk, wel heeeeeel lekker. De soep werd vergezeld door een bladerdeegflapje, met een vulling van kipfilet en boursin.
- Snijd de kipfilet in stukjes, en bak ze gaar. Roer vervolgens door boursin, vul een plakje bladerdeeg, vouw dicht en bestrijk met ei. En oja, leg het nog wel even in de oven, 20 minuten op 200 graden. Eerlijk is eerlijk, de credits van het voorgerecht gaan naar mijn moeder. Zij regelde het voorgerecht (lief he, in die weckpotjes!!!) , mijn schoonouders de wijn (hele lekkere) en de rest deden wij zelf.
- Hoofdgerecht
- Na dit geslaagde voorgerecht was het tijd voor een hoofdgerecht.
- Bak in boter de ui en knoflook. Voeg de kalkoen of kip toe en bak rondom bruin. Als het vlees bruin is voeg je de wijn toe, het bouillontablet en 1 dl warm water. Laat ongeveer 5 minuten sudderen. Haal vervolgens het vlees met een vork uit de pan, en leg op een bord (houd warm met iets van folie). Laat de saus ietsje inkoken en voeg vervolgens de creme fraish en de verse kruiden toe. Kook tot een romige saus. Voeg het vlees weer doe en wat zwarte peper. Het is klaar als je echt vlees in een saus hebt i.p.v. hele vloeibare jus. Als het niet goed inkookt dik eventueel wat in met maizena.
- Naast dit vleesgerecht hadden we boontjes met spek (ik houd van het delicieuxassortiment van de lidl), pommes duchesse en stoofpeertjes. De peertjes waren gemaakt door mijn moeder, ik ga nog achter het recept aan, beloofd. Het smaakte allemaal weer heel voortreffelijk en hoewel ik (natuurlijk weer) dacht dat ik niet genoeg had gemaakt bleef er zelfs nog wat over.
- Nagerecht
- Na het hoofdgerecht vlogen we niet direct door naar het toetje maar bleven we nog even lekker tafelen met een heerlijk glas wijn. Maar, op den duur wordt het dan toch tijd voor een toetje. Omdat je (ik zeg wel we, ik weet niet of het overal is, maar bij ons in ieder geval wel haha) altijd propvol zitten na een kerstdiner hadden we bedacht dat we het toetje en de koffie er na wel konden combineren, we maakten een zogenaamde koffie compleet (of een thee compleet voor de liefhebbers, zoals ik). Dit hebben ze nogal eens in restaurants en als dat op de kaart staat hoef ik nooit zolang na te denken omdat ik gek ben op een thee, drankje en lekkertjes.
- De hapjes erbij heb ik geen recept van, dit was kant en klaar, ze hebben zulke lekkere en leuke dingen in de supermarkten rond de kerstdagen! Maahaar, deze hapjes lagen rondom het middelpunt van de koffie/thee compleet, namelijk, een vloeibaar appeltaartje. Hier heb ik wel een recept van. Dit viel echt ontzettend in de smaak bij iedereen daarom deel ik dit graag met jullie!
- Meet in een maatbeker de drie drankjes af, roer er wat kaneel door, en verwarm dit in dezelfde maatbeker (kijk wel even of die van jou in de magnetron kan haha) in de magnetron. Zorg dat het goed warm wordt maar niet gaat koken.
Schenk het warme drankje in een borrelglaasje. Doe er een toef slagroom op en nog wat kaneel. Serveer direct, want de slagroom smelt relatief snel door de warmte in het glas.
We hadden echt een heel gezellig en ook heel lekker kerstdiner! Ik hoor graag als jullie dit ook gemaakt hebben hoe het is bevallen!