Wat een schatjes he
Hallo! Tijd voor nog een zoetige blog.
Gisteren was het maandag en op maandag moet ik van mezelf het huishouden doen. Maar ik had ook 80 gram amandelspijs over van mijn taartenbakkerij van vorige week. En ik dacht “die stof ligt er morgen ook nog wel, die spijs gaat straks over datum en moet weg”. En dat is zonde. Dus moest er per direct wat mee gebeuren. Maar ik had geen zin om boodschappen te doen haha.
Ik dook mijn boekenkast in en pakte mijn “Hollands Bakboek”. Een superleuk boekje met allerlei ouderwetse koekjes etc. Waaronder gevulde koeken!
En alle spullen, behalve de sieramandeltjes voor er op, had ik in huis! Dus dan maar zonder sier, dan moesten ze maar mooi van zichzelf worden. Ook had ik natuurlijk niet zoveel spijs en moest de andere ingrediënten daar op aanpassen. We zijn tot de conclusie gekomen dat ik waarschijnlijk de rest van mijn leven aan Jan vraag “als in het recept X aantal staat en ik gebruik maar Y aantal, hoe reken ik de rest dan om?”. Sommige dingen onthoud je gewoon niet hahaha. Afijn, het werd zelfs voor me uitgetekend en wie weeeeet kan ik het volgende keer zelf
Nou vind ik gevulde koeken altijd best een enorme hap dus ik besloot een kleine versie te maken. Het was een gok want ik had het nog nooit eerder gedaan. Ze hadden net ietsje korter in de oven gemogen, maar jemig wat waren ze lekker! Dus heb je spijs over, maak dit! (of koop er speciaal spijs voor ;)). Nodig voor 5 kleine gevulde koekjes:
Gevulde koeken
5
servings20
minutes1
hour1
hour20
minutesIngredienten
80 gram amandelspijs
20 gram witte basterdsuiker
40 gram roomboter op kamertemperatuur
1 klein ei
60 gram bloem
een heel klein beetje bakpoeder
een minibeetje zout
Bereidingswijze
- Maak eerst het deeg. Doe de bloem, suiker, zachte boter, bakpoeder, zout en ongeveer een kwart van het ei in een kom. Kneed dit (ik gebruikte wel even de mixer met deeghaken, ik gruwel echt van in deeg kneden als het ei nog niet is opgenomen haha) tot een soepel deeg. Duw je bol een beetje plat, wikkel in folie en leg een uur in de koelkast.
- Ga ondertussen iets anders doen. Toch even de vaatwasser uitpakken en wat opruimen bijv.
Doe het spijs in een kommetje, doe er een klein scheutje ei bij en prak het tot een soep geheeltje. - Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi je werkblad met bloem. Doe dit, als je deeg een beetje plakkerig blijkt, net als het mijne, elke keer weer, want anders zit je deeg vast aan het aanrecht, kun je geen vormpjes uitsteken, allemaal ellende. Dus onderhand een kwart pak (lichtelijk overdreven) bloem lag verspreid over mijn aanrecht.
Rol het deeg uit, tot ongeveer een halve cm dik. Steek met een uitstekertje oid rondjes uit (of een andere vorm). Zorg voor een even aantal. Ik kon er precies 10. Kon er steeds een stuk of 2/3 en dan moest ik het deeg opnieuw kneden en uitrollen en paste er weer een paar rondjes uit. - Verdeel je spijs over de helft van de rondjes. Leg de andere helft er bovenop en druk de randen goed aan. Bestrijk nog met een klein beetje ei.
Doe ze in de oven op 200 graden. Ik had ze 13 minuten maar dat was (ik denk omdat ze klein waren) net ietsje te lang, de randjes werden iets te krokant.
Laat afkoelen en eetsmakelijk! Ze zijn echt verrassend lekker geworden!
