Toetje

Heerlijke Tiramisu

Een heerlijke zelfgemaakte tiramisu, die echt suuuuper goed gelukt was. 

Hallo allemaal!

Zullen we lekker zoet het weekend in gaan? Ik had jullie namelijk nog een receptje voor Tiramisu beloofd! Twee weken geleden vierde Jan zijn 30ste verjaardag voor ouders en broers. Ik heb toen mijzelf overtroffen, en een driegangen menu gemaakt voor 8 personen.

Als voorgerechtje maakte ik deze bruchetta’s. Daarna aten we heerlijke tagliatelle met Toscaanse kip. En toen! Het toetje! Een heerlijke zelfgemaakte tiramisu, die echt suuuuper goed gelukt was. 

Het was een beetje veel, dus onderstaande hoeveelheden zijn echt wel voor 10 personen. Handig om te weten, dit moet een paar uur opstijven in de koelkast dus als je last minute een toetje wil maken is dit geen goede optie. Afijn.

Ik maak er dit keer een tutorial van, ik heb namelijk foto’s gemaakt van de verschillende stappen in het proces.

Heerlijke Tiramisu

Recipe by IreneCourse: Toetjes, Zoetigheden
Servings

10

servings
Total time

4

hours 

Ingredienten

  • 4 eieren

  • 400 gram mascarpone

  • 300 gram lange vingers

  • twee kopjes koude senseo koffie (of andere koffie, maar mijne kwam uit de Senseo)

  • 100 gram suiker en nog een beetje, Amaretto,

  • een kleine reep pure chocolade.

Bereidingswijze

  • Maak de koffie en laat afkoelen in de koelkast of vriezer
  • Splits de vier eieren.  Ik vind dit altijd best lastig maar uiteindelijk is het wel gelukt. Als er een klein beetje eiwit bij het eigeel komt geeft dat niet, andersom is wel problematisch. Zet de eiwitten even aan de kant. (wees slim, en split de eieren per stuk in een kommetje, niet dat je straks 3 mooie eiwitten hebt en bij het laatste ei er eigeel bij gooit per ongeluk en je de hele boel weg mag gooien)
  • Doe de eierdooiers in een kom, samen met de suiker en mix kort tot het een luchtige massa wordt, dit hoeft niet zo lang. Voeg de mascarpone toe en mix weer even kort op de laagste stand. 
  • Spatel er 2 a 3 eetlepels amaretto doorheen.
  • In een andere kom klop je de eiwitten stijf, doe dit met een mixer op de hoogste stand. Schep met een spatel ongeveer de helft van het eiwit door het andere mengsel heen. De andere helft houd je over, hier kun je iets anders lekkers mee maken.
  • Giet de koffie in een diep bord. Voeg 2 eetlepels suiker toe, en ongeveer 2 eetlepels amaretto. Roer door elkaar.
  • Doop de lange vingers aan beide kanten in het koffiemengsel en verdeel in een ovenschaal. Doe dit met de helft van de lange vingers. Doop ze niet te lang (dan vallen ze uit elkaar) en niet te kort (dan proef je de koffie amper en wordt het koekje niet zacht genoeg), een paar seconde per koekje is genoeg
  • Als de helft van de lange vingers in een schaal liggen verdeel je de helft van het mascarponemengsel er over. Doe dit hele trucje, met zowel lange vingers als mascarpone nog een keer.
  • Rasp de pure chocolade fijn en zorg dat de hele schaal bedekt is met een laagje chocolade. Zet de schaal in de koelkast en laat minstens 4 uur staan, het liefst nog langer. Ik maakte het de avond van te voren.

Dit is errrg lekker, errrrg machtig, en errrrg voor herhaling vatbaar!

Plaats een reactie