Heerlijk op koude dagen
Hallo! Vandaag was het koud. En wat past er beter bij kou dan erwtensoep! Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik deze soep al 1.5 week geleden had gemaakt, maar de helft had ingevroren. Dit is dus de ontdooide versie, maar ook die was heerlijk dus ik heb eigenlijk gewoon voor jullie getest of dit opgewarmd ook weer lekker is.
Nou heb ik echt zeshonderd foto’s gemaakt (dus ik moest het bijna weer opnieuw opwarmen) maar wat ik ook probeerde, het ziet er op de foto gewoon niet zo lekker uit als in het echt. Maar schijn bedriegt want het is wél heel lekker.
Wat heb je nodig voor 4 flinke koppen soep:
Homemade erwtensoep
4
servings30
minutes2
hours30
minutesIngredienten
400 gram spliterwten
een kleine prei
een grote winterpeen
een ui
een kwart knolselderij (tipje, jumbo verkoopt pakketten waar deze hoeveelheid groente kant en klaar in zit)
twee stengels selderij (niet bleekselderij, echt met die blaadjes)
200 gram speklap
een rookworst
1 groentebouillonblokje
2 liter water
Bereidingswijze
- Breng in een grote pan (ik heb geen soeppan dus bij mij gaat het in de braadpan) 2 liter water en het bouillonblokje aan de kook.
- Spoel de spliterwten af in een vergiet (waarom dat moet weet ik niet, maar het pakje spliterwten zegt het en ik ben zo braaf dat ik dat gewoon doe) en voeg toe aan het water. Breng aan de kook. Er komt een witgroene schuim bovenop, schep dit even weg met de schuimspaan. (!!!) serieus, nu ik dit typ denk ik oohh heet het daarom een schuimspaan. Tsja…soms dringen dingen een beetje laat door, kan ik ook niks aan doen.
- Laat op laag vuur de erwten doorkoken, voor minstens een uur.
Schil de wortel en snijd in blokjes, doe hetzelfde met de knolselderij. Snijd de prei in kleine ringetjes en snipper de ui. Als je dan toch aan het snijden bent kun je gelijk de speklappen in kleine blokjes snijden. Haal de blaadjes van het takje selderij af en voeg de blaadjes toe aan het water.
Voeg de hele groentetoestand toe aan de erwten en roer even door. - Zet laag, maar zorg dat het wel zachtjes blijft koken. Laat dit ook weer ruim een uur staan, misschien zelfs wat langer. Je moet uiteindelijk geen water meer zien, maar een goede stevige groene soep, erwtensoep moet dik zijn!
- Snijd de rookworst in plakjes (en eet het kontje vast op, niet dat dit een vereiste is maar dat is gewoon lekker) en roer door de soep, laat ze opwarmen. Strooi er een klein beetje peper overheen.
En dan is de soep klaar voor gebruik! Ik was vergeten roggebrood te kopen, nou houdt Jan daar al helemaaaal niet van, dus die vond het niet erg, maar ik vond het wel jammer want ik ben fan. Maar! Wij eten altijd Beiers Landbrood. Kennen jullie dat? Dat is erg lekker! Maar, dat is dus ook ERG lekker met erwtensoep, er hoeft dan niet eens iets op, maar gewoon beetje dippen in de soep, hmmmmm.
Ik vond het een geslaagde soep, dus ik hoop jullie ook!