Let op, wel wat rijstijd
Ha dit is nou even toevallig! Ik at dit zondag en had al bedacht, ik ga hier dinsdag even een blogje over schrijven. En nu lees ik net dat het International Hamburger Day is! Dan kan deze blog natuurlijk helemaaaaal niet meer ontbreken.
Ik heb mezelf overtroffen en heb zelf hamburgers gemaakt. En dan bedoel ik ook echt zelf. Dus het broodje zelf, de burger en het sausje. Ik zal de ingrediënten dan ook even onderverdelen in 3 categorieën, mocht je maar een deel hiervan zelf willen maken. Je moet er wel even voor thuis zijn want het brooddeeg moet in totaal bijna 2 uur rijzen, ik waarschuw vast 😉
Het broodjesrecept kwam trouwens niet van mezelf, maar van de blog Laura’s Bakery, waar ik vaak leuke inspiratie op doe. De rest is wel zelf bedacht.
Anyway, wat gaan we allemaal kopen:
Homemade hamburgers
2
personen30
minutes2
hours30
minutesIngredienten
- Hamburgers
Voor de hamburgers zelf:
300 gram gehakt1 ei
een beetje paneermeel
paprikapoeder
cajunpoeder
knoflooksnippers
- Broodjes (4 stuks)
250 gram bloem4 gram gedroogde gist
125 ml melk op kamertemperatuur
25 ml lauw water
0,5 eetlepel suiker
0,5 eetlepel olie
een sufje zout
sesamzaadjes
- Saus
Je moet de verhoudingen even zelf inschatten want ik heb het op de gok gedaan, je proeft vanzelf wat je er van vindt!
mayonaise, ketchup, mosterd, een beetje vocht uit augurkenpotje, beetje magere yoghurt, kerrie en paprikapoeder- Extra
Bijgerechtje, wij hadden ovenaardappeltjes
Bereidingswijze
- Ik ben begonnen met het maken van de hamburgers, die konden vervolgens lekker in de koelkast staan. Ik had namelijk gelezen dat als je ze direct vanuit de koelkast bakt ze het meest mals werden.
Klop het ei los in een glaasje. Meng de gehakt in een kom samen met een deel van het ei (ik had niet alles, het was een groot ei, bewaar de rest in het glaasje voor straks), flink wat paneermeel, en de kruiden. Wees ruim met de kruiden, ik was iets te zuinig geweest en de burgers waren een kleeeeein beetje flauw, er had wat meer pit in gemogen. Als je alles door elkaar gehusseld hebt rol je ballen die je vervolgens weer plat drukt. Dek af en zet in de koelkast tot je ze gaat gebruiken. - Dan zijn de broodjes aan de beurt. Doe alle ingrediënten behalve de sesamzaadjes in een kom en roer het door elkaar. Mix het vervolgens ruim 5 minuten met een mixer met deeghaken. Het mag een beetje plakkerig aanvoelen maar het moet niet overal aan blijven kleven. Zorg dat het een mooi deeg wordt.
Haal het deeg even uit de kom, vet de kom in met nog wat extra olie en leg het deeg terug. Dek af met vershoudfolie en laat ruim een uur staan. Je zult zien dat na een uur je ineens twee keer zoveel deeg hebt! - Verdeel het deeg in 4 stukken. Draai er bollen van en duw die plat op een bakplaat. Leg onder een droge theedoek en laat weer minstens 45 minuten staan. En tadaaaa weer verdubbelt zo’n beetje je deeg haha.
Als je broodjes groot genoeg zijn verwarm je de oven voor op 200 graden. Ondertussen kun je de broodjes bestrijken met het ei wat je nog over had van je gehakt, en bestrooien met sesamzaadjes.
Bak de broodjes in het middel van de oven af, ongeveer 18 minuten, houd zelf even goed de tijd in de gaten. - Ondertussen kun je het sausje maken door alles te mengen en te proeven of je het lekker genoeg vindt haha.
Snijd ook alles wat je op de burgers wil, en natuurlijk, vergeet de burgers niet te bakken in een grilpan! Ik had er de laatste vijf minuten een plakje kaas opgelegd zodat dat een beetje kon mee smelten.
Haal de broodjes uit de oven en snijd open. Besmeer met saus en beleg naar wens.
We hadden er nog aardappeltjes bij en salade maar dat sloeg nergens op haha, de burgers zelf waren vrij klein, ik had beter grotere burgers kunnen maken en dan 1 broodje per persoon, want twee broodjes was wel een beetje teveel van het goede haha!
Maar, het was erg lekker! Ik houd niet van kleffe hamburgerbroodjes maar het moet ook niet zo hard als bijv. een Italiaanse bol zijn. En dit was de perfecte middenweg!
