Een klassiek recept uit een typmachine!
Ja zeker, in dit nieuwe jaar is het gewoon weer tijd voor de wat eten we woensdag. En dit jaar begonnen we met een moussaka. En niet zomaar eentje, nee, volgens recept van opa van Bloois. Heel aandoenlijk uitgetypt op de typmachine, dit wil ik jullie niet weerhouden.

Overigens, leuk weetje, toen ik een jaar of drie was heeft opa dit een keer gemaakt, ik heb volgens de verhalen een half uur lopen zeuren en piepen dat ik het niet wilde eten, tot ik mijn bord leeg had en toen wilde ik nog een portie, dat effect had opa’s moussaka dus schijnbaar!
Afijn, ik heb wel iets andere verhoudingen gebruikt, en het niet voor zes mensen gemaakt, dus hieronder toch ook nog even de ingrediënten uitgetypt
Moussaka volgens Opa van Bloois!
Course: Uncategorized2
servings1
hour10
minutesIngredienten
1 ui
280 gram gehakt
1,5 ei
1 klein blikje tomatenpuree
1 courgette
500 gram aardappels
250 ml melk
20 gram boter
25 gram bloem
nootmuskaat
kaneel
zout
peper
verse peterselie
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en kook ze kort, zorg dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Snijd ondertussen de ui in stukjes, de courgette in plakjes (ik had er overigens nog een aubergine bij maar die bleek rot van binnen, maar 1 courgette was eigenlijk best genoeg)
 - Bak in een koekenpan in wat olijfolie de ui, en voeg na een paar minuutjes het gehakt toe, een beetje kaneel (de grap was, dat ging per ongeluk maar dat was best lekker in het geheel dus ik zet hem er toch bij), nootmuskaat (ik had een theelepel maar er mag echt meer in want je proefde er niet veel van), en wat zout en peper. Als het gehakt bruin is voeg je net niet het hele blikje tomatenpuree er bij, ik deed twee scheppen (er zaten drie schepjes in, de derde at ik gewoon op haha) een half ei, en de verse peterselie. Roer even goed anders krijg je allemaal van die witte ei fliebertjes.
 - Laat even kort sudderen en zet het apart.
 - Als de aardappels gekookt zijn maar dus nog niet helemaal gaar laat je ze even afkoelen in een vergiet. Snijd in plakjes en bak ze aan beide kanten in olijfolie, zorg dat ze niet helemaal een krokante buitenkant krijgen. Haal ze uit de pan, doe een klein beetje olijfolie er in en bak de courgetteschijfjes (die je gesneden hebt toen de aardappels gingen bakken). Bestrooi met een klein beetje zout en peper.
 - Vet een ovenschaal in en gebruik de helft van de courgette om de bodem te bedekken. Doe vervolgens de helft van je gehaktmengsel erop. Daarop volgen alle aardappeltjes, nog een laag courgette en tot slot een laag gehakt.
 - Verwarm de oven voor op 200 graden en maak ondertussen een saus. Dit doe je door de boter te laten smelten en ondertussen in de magnetron even de melk te verwarmen. Doe de bloem bij de gesmolten boter, en voeg beetje bij beetje (ik typte stukje bij beetje maar een stukje melk klinkt zo onsmakelijk) de melk er bij, blijf goed roeren tot alle klonters weg zijn. Doe hier nootmuskaat in, en nog wat zout, en het hele ei. Roer heel goed door en schenk over de ovenschotel.
 - 25 minuutjes in de oven, en zoals opa zei, laat er een mooi korstje op komen.
 
					