Een gastblogje van moeders
Jeeeeemig! lang geleden dat er een blog was! En dat was heus niet omdat ik niet heb gegeten. Maar ik at of dingen die hier al op stonden, of dingen waarvan ik dacht mehhh niet blogwaardig.
Vandaag verblijd ik jullie met een gastblog, van de enige echte Annelies, ook wel eens moeders genoemd. Het is een blog van tonijnschotel, een gerecht wat ik ook heerlijk vind! En toen ze zei dat ze het ging maken kwam ze er niet meer onderuit om een blogje te schrijven voor me. De dag daarna kreeg ik een appje, “IK BEN HET LAURIERBLAD VERGETEN TE VERMELDEN!” Dus dames en heren, een kleine aanpassing aan dit blogje, getypt door Annelies, behalve het stukje laurierblad, dat is later toegevoegd door de editor. Komt ie!:
“Vroeger, …”
“Hè nee, mam, nou niet weer over vroeger”
“Jawel, kind,wel over vroeger, onderbreek me niet”
“Maar…”
“Vroeger waren TV-omroepsters celebrities”
“Wie???”
“TV-omroepsters. Er was alleen ‘savonds TV, en maar op 2, later 3 zenders. En aan het begin van de avond vertelde dan een lieve, goedverzorgde mevrouw wat er allemaal op TV kwam. Iedere omroep had z’n eigen omroepster. En aan het eind van de avond sloot ze ook weer af met een praatje en wenste ze ons welterusten”
“Echt waar? Dat meen je niet. ”
“Jazeker meen ik dat wel. Ik zal het je laten zien”
Dit was de TROS omroepster, die Mary Schuurman heette. En zoals ik al zei behoorde zij dus ook tot de bekende Nederlanders ( BN’rs zeiden we toen nog niet) en een bekende naam trekt publiek. Daarom mocht zij een kookrubriek hebben in de Gooi en Eemlander, de krant die we samen met nog 2 buurgezinnen lazen. Wij kregen de dagelijkse krant als laatste, dus er mocht in geknipt worden.
Deze Mary Schuurman had op een keer een heel lekker recept van tonijnschotel geschreven, dat werd uitgeknipt en uitgeprobeerd. Het is een echte evergreen geworden in onze familie, de generaties door, zoals jij ook weet”
“O wat grappig, dat wist ik allemaal niet”
“Nee, daarom vertel ik het je ook. En ik ben niet zo mooi als Mary Schuurman en heb ook niet zo’n lieve stem, maar koken kan ik wel, evenals typen, dus ik geef je hierbij het recept!
Ik moet er wel bijzeggen dat in de loop van de jaren wat kleine aanpassingen gedaan zijn. Ik houd bijvoorbeeld niet van tonijn in olie, die je in het oorspronkelijke recept moet gebruiken. Ik denk dat als je je tante naar haar versie vraagt, dat die ook weer net ietsjes anders is. Maar de basis is Mary’s recept en aan de essentie hebben we niks veranderd. “
In ongeveer 20 minuten is de tonijnschotel klaar.
Tonijnschotel
3
servings40
minutesIngredienten
2 blikjes tonijn a 120 gram, (bak)boter, 3 grote uien, 2 teentjes knoflook, ¼ liter bouillon, ¼ liter (droge)witte wijn, 3 eetlepels bloem, kopje paneermeel, 100 gr. geraspte kaas, peterselie, een laurierblaadje, versgemalen zwarte peper
3 grote uien
2 teentjes knoflook
250 ml bouillon
250 ml droge witte wijn
3 eetlepels bloem
een kopje paneermeel
100 gram geraspte kaas
peterselie
een laurierblaadje
peper
bakboter
komkommer en ciabatta voor erbij
Bereidingswijze
- Laat de inhoud van de blikjes tonijn uitlekken. Tenminste als je die op water gebruikt. (oorspronkelijk moest je dus de tonijn in olie hebben en de gehele inhoud van het blikje gebruiken, niet uitlekken dus)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de uien in kleine stukken. Verhit wat (bak)boter en fruit de uitjes glazig. Voeg de bloem toe en roer het geheel goed. Daarna giet je beetje bij beetje de bouillon erbij, je maakt dus een roux. Voeg het befaamde laurierblad toe.
- Daarna komt de wijn erbij, je roert alles tot het een mooie gladde, gebonden saus is. Pers de knoflook erboven en roer die door de saus, evenals wat versgemalen zwarte peper.
Leg de vis op de bodem een ovenschaal, giet de saus er overheen.
Meng in een kom de paneermeel met de geraspte kaas en strooi dat over de saus. Als je oude kaas hebt, leg dan een paar kleine klontjes boter bovenop. Als je jonge kaas hebt die goed smelt hoeft dat niet. Strooi als laatste de peterselie eroverheen en schuif de schotel in de oven.
- Je kan dit ook heel goed eerder op de dag maken en ‘s avonds pas in de oven doen, dan is de baktijd iets langer omdat je saus dan niet meer warm is.
Erg lekker met stokbrood/ciabatta, maar ook met gebakken aardappeltjes of rijst, het is maar wat je voorkeur is. Een (komkommer)salade maakt je maaltijd compleet. En natuurlijk een glas van de overgebleven wijn! (Sommige dingen veranderen niet hoor, ten opzichte van vroeger)
- Eetsmakelijk!

