Zooo lekker knapperig en vers!
Hallo!
Een paar weken terug heb ik een prachtige aankoop gedaan, namelijk een supermooie Kitchenaid. Ik wilde het al jaren en heb jaren getwijfeld en het een paar weken terug toch gedaan!
Ik heb al veel geëxperimenteerd, maar dat was niet blogwaardig. Ik heb een lekkere appelkaneelcake gemaakt (maar de basis was gewoon een pakje dus een blog was een kopie van de achterkant van het pak haha), kokosmakronen (deze, die stonden al op de blog) en een mislukt suikerbrood. Maar jemig wat een mooi ideaal apparaat en wat wordt alles luchtig.
Vorige week heb ik een heus volkorenbrood gebakken! En lekker dat het was! Ik moet wel eerlijk zeggen, het was de dag zelf erg lekker en de dag erna al ietsje droger maar nog steeds lekker. Alleen daarna had ik plakken gesneden en het ingevroren maar toen is het toch erg droog geworden en niet meer zo lekker, ik moet dus nog wel een manier verzinnen om het niet in een dag uit te laten drogen. Maargoed, het was wél onwijs lekker!
Ik had meel besteld bij de Zuidmolen. Leuke website, er stond zooooveel op wat me lekker leek, dus ik bestel er ongetwijfeld nog een keer. Ik had nu echter de boeren volkoren meel besteld.
Wat heb je precies nodig voor 1 brood:
Zelfgebakken volkorenbrood
2
personen15
minutes3
hoursIngredienten
500 gram volkoren meel
315 gram water
7 gram instantgist
7 gram zout
een klein beetje olijfolie voor het invetten
Bereidingswijze
- Meng de meel met het zout en de gist, zorg dat alles mooi door elkaar verdeeld is. Voeg dan het water toe. Het heeft bij mij daarna 10 minuten in de keukenmachine met de deeghaak staan kneden, ik denk dat dat bij andere machines ongeveer gelijk is. Het wordt een amper plakkerige mooie deegbal. En kijk nou wat een mooie kitchenaid!

- Laat in de kom zitten en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat 60 minuten (minimaal) rijzen.
Kies even of je het brood in een vorm of op een plaat wilde. Ik wilde het op een plaat. Vet de plaat in met een beetje olie. Haal de deegbol uit de kom (als het goed is is hij 2 keer zo groot als een uur geleden!) Duw het even wat plat zodat de lucht er uit gaat en maak er daarna weer een bol van. Leg op je ingevette plaat. - Doe de vochtige theedoek er weer overheen en laat nu weer rijzen, minimaal 1.5 uur. Je zult zien dat het volume weer verdubbelt.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe het brood in het midden van de oven, ongeveer 25 minuten. Mijn oven is vlug, daar moet het altijd ietsje korter, maar kijk zelf even naar je eigen oven. - Haal het brood er uit en keer om (doe echt want door de olie is de onderkant iets natter en anders wordt t sompig brood, blllg. Laat ondersteboven volledig afkoelen.
En tadaaaaa daar is je verse brood, met lekker knapperige korst. We hebben die avond wel een stukje al gegeten. Want hallo het was vers en rook zo heerlijk!
De volgende ochtend heb ik plakken gesneden en ermee ontbeten, ook geheel niet verkeerd! Leuk experiment, daar gaan er zeker meer van komen!
