Vis

Vis a la Claire

Een 40 jaar oud recept van viswinkel Boor


Woensdag visdag! Nee dat is helemaal niet waar haha, eigenlijk eten we bijna nooit vis. Maar vandaag wel, en vandaag is het woensdag dus vandaag mag ik zeggen woensdag visdag.

Het gerechtje heet vis a la Claire. Nou wil het zo zijn dat ik helemaal geen Claire ken. Maar ik ken wel haar vis. HOE DAN! Ik hoor het je denken. Nou, dat ga ik vertellen. Maar eerst moet je even naar de foto kijken.

Vroeger zat er in Hilversum een visboer, met de pakkende slogan “Vis van Boor, lekker hoor!” (Overigens, ik heb niet gecheckt of deze vismeneer er toevallig nog steeds zit, maar voor het gemak houden we het even op vroeger.)

Deze meneer Boor had een vrouw, genaamd Claire. En juist ja, ZIJ was degene die dit recept bedacht heeft. Ik ken de beste vrouw dus niet, zoals ik al zei. Maar mijn moeder wel. Ik weet overigens niet of ze Claire echt kent of alleen de visboer, maar afijn, het recept ging van Claire, naar Annelies, naar Irene. (Jammer, in deze volgorde is het net geen CIA, was toch grappig geweest). Ik hoor overigens dat ik niet de waarheid spreek. Want het ging van Claire naar Oma naar Annelies naar Irene. COAI. Het klinkt als een politieke partij, of een tropisch eiland. 

Maar! Ik dwaal af. Claire had dus een lekker receptje en ik ging het maken. En ik hoop jullie ook, want het is de moeite waard. Wij aten hier aardappelkroketjes en tuinbonen bij, maar je kunt dit natuurlijk met van alles combineren.

Voor de vis heb je nodig:

Vis a la Claire

Recipe by Irene
Servings

2

servings
Prep time

10

minutes
Total time

35

minutes

Ingredienten

  • 300 gram tilapiafilet

  • een flinke ui

  • een klein blikje tomatenpuree

  • 2 tenen knoflook

  • 2 volle eetlepels bloem

  • 350 ml (vis) bouillon

  • verse peterselie

  • paneermeel

  • boter

  • peper

  • knoflooksnippers

  • bijgerechten, wij hadden aardappelkroketjes en tuinbonen

Bereidingswijze

  • Snijd de ui en teen knoflook fijn. Fruit deze even in een pan, laat niet bruin worden. Voeg de tomatenpuree en de bloem toe. Nu is het 1 dikke drab waar je niks mee kunt. Maar, dat ga je oplossen.
  • Voeg ongeveer de helft van de bouillon toe en roer het er door heen. Als het weer dik dreigt te worden voeg je de andere helft toe. Zo krijg je een lekkere, vrij dikke saus. Strooi er nog wat gemalen peper overheen.
  • Snijd de visfiletjes in tweeën en rol op/vouw dubbel. Leg in een ovenschaal. Schep de saus over de vis heen. Garneer vervolgens met verse peterselie, knoflooksnippers, paneermeel (echt dit digitale tijdperk verpest mij, ik typ iedere keer paneermail…) en een paar klontjes boter.
  • Doe het vervolgens 20/25 minuutjes in de oven op 200 graden. Ik had zoals ik zei aardappelkroketjes erbij, die konden prima op de zelfde plaat erbij.
    Houden jullie dit recept van Claire mee in ere en maken jullie het ook eens?
    Ik hoor graag of het lekker was!

Plaats een reactie