Een bijzonder gastblogje
Hallo allemaal!
Deze woensdag aten we een lekkere groentensoep die al eerder op mijn blog stond. Sterker nog, dat was mijn eerste blog die ik als getrouwde vrouw typte.
Maar ik kan jullie lezers natuurlijk geen wat eten we woensdag ontzien. Dus daarom redder in nood, gastblogger Annelies! A.k.a. mama. Dus onderstaand verhaaltje is volledig van haar 🙂
Fishpie van Daniël
==================
Dit is misschien wel mijn favoriete visrecept. Toen ik nog les gaf op de basisschool namen de leerlingen van groep 8 een keer voor een project recepten mee. Daniël had een visrecept, dat verraste me, want de meeste kinderen hielden helemaal niet van vis.
Daniël was een stoere jongen, ik had het niet altijd makkelijk met hem in de klas,maar ik mocht hem wel.
Zijn recept heb ik niet alleen voor het project gebruikt, maar ook zelf bewaard en vaak gemaakt. Een aantal jaren later is hij helaas, met een paar vrienden, tijdens een vreselijk auto-ongeluk om het leven gekomen. Dat ik dit recept nog van hem heb, geeft een extra waarde eraan.
En altijd als ik het nu maak, denk ik even aan Daniël.
Fishpie
2
servings15
minutes45
minutesIngredienten
400 gram stevige witvis
500 gram rosti
1 eetlepel kappertjes
1 dl droge witte wijn
1 laurierblad
0,5 tablet visbouillon
3 eetlepels bloem
0,5 klein bekertje creme fraiche
40 gram geraspte oude kaas
80 gram margarine
verse peterselie
peper en zout
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 200 graden
In een ruime koekenpan 40 gr boter smelten en daarin de rösti 5 minuten bakken, terwijl je het regelmatig omschept.
Kappertjes toevoegen en wat peper en zout erbij.- Snij de vis in blokjes
Doe in een kookpan ¼ liter water, de wijn, het halve bouillonblokje en het laurierblad, en breng dit aan de kook.
De visblokjes bijvoegen en gedurende 3 minuten zo verwarmen dat het vocht net tegen de kook aanzit. - Schep dan met een schuimspaan de vis uit de pan en doe die op de bodem van een ovenschaal.
Bewaar het pocheervocht, waar je het laurierblad eerst uithaalt.
Doe de andere 40 gram boter in een steelpan/sauspan, smelt die en roer de bloem er doorheen. Dan beetje bij beetje het pocheervocht,
goed blijven roeren en pas nieuw toevoegen als het vorige helemaal opgenomen is, dan krijg je een mooi gladde gebonden saus.
- Stop als je saus de gewenste dikte heeft, ook al heb je misschien nog wat pocheervocht over. Roer de crème fraîche door de saus en wat peterselie.
Schep de rösti uit de koekenpan over de vis in de ovenschaal. Daaroverheen giet je gelijkmatig de saus. Als laatste strooi je de geraspte kaas eroverheen
Het gerecht in de oven schuiven en in ongeveer 25 minuten gaar en bruin bakken
Erg lekker met een groene salade en natuurlijk een glas van de droge witte wijn!
