Vis

Fishpie

Een bijzonder gastblogje

Hallo allemaal!

Deze woensdag aten we een lekkere groentensoep die al eerder op mijn blog stond. Sterker nog, dat was mijn eerste blog die ik als getrouwde vrouw typte.

Maar ik kan jullie lezers natuurlijk geen wat eten we woensdag ontzien. Dus daarom redder in nood, gastblogger Annelies! A.k.a. mama. Dus onderstaand verhaaltje is volledig van haar 🙂

Fishpie van Daniël


==================

Dit is misschien wel mijn favoriete visrecept. Toen ik nog les gaf op de basisschool namen de leerlingen van groep 8 een keer voor een project recepten mee. Daniël had een visrecept, dat verraste me, want de meeste kinderen hielden helemaal niet van vis.
Daniël was een stoere jongen, ik had het niet altijd makkelijk met hem in de klas,maar ik mocht hem wel.
Zijn recept heb ik niet alleen voor het project gebruikt, maar ook zelf bewaard en vaak gemaakt. Een aantal jaren later is hij helaas, met een paar vrienden, tijdens een vreselijk auto-ongeluk om het leven gekomen. Dat ik dit recept nog van hem heb, geeft een extra waarde eraan.
En altijd als ik het nu maak, denk ik even aan Daniël.

Fishpie

Recipe by Irene
Servings

2

servings
Prep time

15

minutes
Total time

45

minutes

Ingredienten

  • 400 gram stevige witvis

  • 500 gram rosti

  • 1 eetlepel kappertjes

  • 1 dl droge witte wijn

  • 1 laurierblad

  • 0,5 tablet visbouillon

  • 3 eetlepels bloem

  • 0,5 klein bekertje creme fraiche

  • 40 gram geraspte oude kaas

  • 80 gram margarine

  • verse peterselie

  • peper en zout

Bereidingswijze


  • Oven voorverwarmen op 200 graden
    In een ruime koekenpan 40 gr boter smelten en daarin de rösti 5 minuten bakken, terwijl je het regelmatig omschept.
    Kappertjes toevoegen en wat peper en zout erbij.
  • Snij de vis in blokjes
    Doe in een kookpan ¼ liter water, de wijn, het halve bouillonblokje en het laurierblad, en breng dit aan de kook.
    De visblokjes bijvoegen en gedurende 3 minuten zo verwarmen dat het vocht net tegen de kook aanzit.
  • Schep dan met een schuimspaan de vis uit de pan en doe die op de bodem van een ovenschaal.
    Bewaar het pocheervocht, waar je het laurierblad eerst uithaalt.
    Doe de andere 40 gram boter in een steelpan/sauspan, smelt die en roer de bloem er doorheen. Dan beetje bij beetje het pocheervocht,
    goed blijven roeren en pas nieuw toevoegen als het vorige helemaal opgenomen is, dan krijg je een mooi gladde gebonden saus.
  • Stop als je saus de gewenste dikte heeft, ook al heb je misschien nog wat pocheervocht over. Roer de crème fraîche door de saus en wat peterselie.
    Schep de rösti uit de koekenpan over de vis in de ovenschaal. Daaroverheen giet je gelijkmatig de saus. Als laatste strooi je de geraspte kaas eroverheen
    Het gerecht in de oven schuiven en in ongeveer 25 minuten gaar en bruin bakken
    Erg lekker met een groene salade en natuurlijk een glas van de droge witte wijn!

Plaats een reactie