Vlees

Stamppot boerenkool

Weer een dagje lekker ouderwets

Ja jongens, tijd voor boerenkool! Ik ben natuurlijk gek op Italiaans eten. Maar oer hollands eten is ook niet te versmaden. Alhoewel, dan moet het wel op de goede manier klaar gemaakt zijn. Ik weet dat er ook veel mensen zijn die stamppot boerenkool zien als “geprakte aardappels, boerenkool en wat zout”. Nee lieve dames en heren, dat is natuurlijk geen boerenkool, kom op zeg. Ik ben ook wel verpest, want ik ben opgegroeid met de lekkerste boerenkool ever. En pas vandaag heb ik geleerd dat het recept heel niet van moeders komt, maar zelfs van opa. Dus, opa was gewoon een held. Wisten we al, maar zo nu en dan moet dat even benadrukt worden.

Ik had heus eerder boerenkool gemaakt maar soms heb je van die dingen die je maar niet onthoudt. Zo ook het recept van boerenkool. Dus vroeg ik vandaag voor de 80ste keer aan mijn moeder hoe ik het moest maken. En ik besloot een blog te maken want dan vergat ik het nooit meer, EN kunnen jullie het ook maken. Ze typte in WhatsApp o.a. dat er een scheutje azijn in moest. Shit. Dat had ik niet. En weet je wat nou de grap is… ik zou eigenlijk vandaag helemaal geen boerenkool eten maar soep. Maar ik was de zure room vergeten en had geen zin om naar de winkel te gaan. Dus die schoven we door en vandaag werd het boerenkool. Maaaaar door het azijndebacle belandde ik toch nog bij de Plus. (en kocht ik gelijk zure room, dan hoefde ik morgen niet meer. Dacht ik. Ik had 250 ml nodig. Ik heb 125 gekocht. Dus. Maargoed dat zijn problemen voor morgen) We gaan het nu eerst over de boerenkool hebben.

Wat hebben we nodig!

Stamppot boerenkool

Servings

2

servings
Total time

30

minutes

Ingredienten

  • 2 ongemarineerde speklapjes

  • 500 gram kruimige aardappelen

  • 350 gram deelblokjes diepvriesboerenkool

  • 1 ui

  • een scheut ketjap

  • azijn (dat had je niet verwacht he haha)

  • knoflooksnippers

  • juspoeder

  • bouillonpoeder

  • bakboter

  • rookworst voor erbij

Bereidingswijze

  • Ja lieve mensen we lezen het goed, DUBBEL vlees. Maar met boerenkool mag dat. Goed, wat gaan we doen!
    Schil de aardappelen en breng ze aan de kook. Laat ongeveer 20 minuutjes koken. Snijd ondertussen de speklapjes in blokjes en bak, ze uit in een koekenpan.
  • Snipper de ui. Haal het spek er uit en leg even opzij. Bak in het vet (voeg eventueel nog wat toe als het wat weinig is) de stukjes ui met flink wat knoflook. Voeg een flinke scheut ketjap en een iets minder flinke scheut azijn toe, en een beetje bouillonpoeder. Al twijfel ik of ik dat laatste volgende keer niet achterwege laat, ik eet nooit zo zout en met ketjap en worst wordt t sowieso al best zout. Maar dat moetje zelf bepalen.
  • Laat de ui lekker sudderen. Als het wat gaat borrelen voeg je de spek weer toe. Roer alles door en laat op laag vuur staan.
    Ontdooi de boerenkool volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de aardappelen af en doe terug in de pan. Voeg de boerenkool toe en stamp alles door elkaar. Giet de spekjes inclusief vocht toe en roer door elkaar. Maak in de koekenpan gauw nog een beetje extra jus door wat bakboter, water en juspoeder te mengen. Roer er een klein beetje door en houd de rest over.
  • Verwarm de rookworst.
    Schep de boerenkool op, doe er een schepje jus overheen en maak af met worst. Ik bedenk me trouwens dat vroeger thuis we er altijd een sport van maakten om bovenin een kuiltje voor de jus te maken en dan met een mes een opening aan de zijkant van je hoopje boerenkool te maken. Als moeders dan jus opschepte liep het er als een soort watervalletje uit en dat was leuk. Dat heb ik nu niet eens gedaan nouja zeg. Maar goed dat dit de lekkerste versie van de boerenkool is die ik ooit heb gemaakt maakt een hoop goed! Ik hoop dat jullie het ook lekker vinden.
    Volgende keer dus een blogje van een soep experiment. Juist ja, die met zure room…

Plaats een reactie