Vis

Hartige taart met kabeljauw en prei

Gastblog van Annelies

Als ik nou erg trendy wil doen noem ik deze hartige taart een |”Pulled Cod and Leek Pie”
Maar je kan ook gewoon zeggen “Hartige taart met prei en stukjes kabeljauw”.  Toegegeven, klinkt minder culinair, maar het resultaat is hetzelfde.
Wat ik uiteindelijk gemaakt heb is een beetje van mezelf en een beetje van Smulweb, om maar even te variëren op een bekende reclametekst.
Het is echt iets voor visliefhebbers.  De uiteindelijke taart was teveel voor 2 personen maar een restje kan ook prima koud gegeten worden.

Wat heb ik gebruikt?

Hartige taart met kabeljauw en prei

Personen

2

personen
Voorbereidingstijd

10

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totale tijd

30

minutes

Ingredienten

  • 3 blokjes bevroren kabeljauwfilet ( = 300 gram)

  • 2 middeldikke preien

  • 4 plakjes bladerdeeg

  • 2 a 3 eieren (ligt aan de maat)

  • 150 ml slagroom

  • 75 gram geraspte kaas

  • blokje visbouillon

  • zout

  • peper

  • nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Ontdooi de bladerdeegplakjes en verwarm de oven voor op 200 graden.
    Zet ongeveer een liter water op met het bouillonblokje, doe de bevroren vis erbij en kook het een poosje.  De vis ontdooit dan natuurlijk en wordt zacht.
  • Ondertussen maak je de prei schoon en snij je die in ringen. Goed afspoelen anders knarst je taart straks zo.  In een ruime hoeveelheid water de prei ongeveer 10 minuten koken. Zo slinkt de prei niet maar wordt het wel zacht.  In een zeef of vergiet goed uit laten lekken.  Vis met een schuimspaan uit de bouillon scheppen en ook goed uit laten lekken.
  • De prei in een kom doen, wat nootmuskaat erover strooien en de groente omschudden.
    Vis met 2 vorken uit elkaar trekken en dan door de prei scheppen.
    In een ander kommetje de eieren loskloppen met de room.  Beetje zout en peper toevoegen.
    Bekleed een bakvorm met de lapjes bladerdeeg. ( Gebruik geen springvorm, want het eimengsel gaat door de bodem heendruipen en je oven wordt een stinkzooi.)
  • Schep het vis/preimengel op het bladerdeeg, schenkt het eimengsel gelijkmatig over de vulling.
    Strooi tenslotte de kaas eroverheen en zet de bakvorm in de oven.
    In ongeveer 20 minuten is je taart gaar! (En de prei gruwelijk heet dus wacht heel even voordat je enthousiast een hap in je mond stopt.  Geloof een ervaringsdeskundige maar gewoon)
    Het is vast overbodig om te zeggen dat een glaasje Chardonnay wel erg lekker combineert!

Plaats een reactie