Een fantastische taart van Annelies
Tijd voor weer een gastblogje, van de ineens fan van bakken, enige echte, Annelies!
Komt ie!
Heel Holland Bakt, zelfs ik tegenwoordig!
Eigenlijk heb ik dus ook wel heel veel zin in een KitchenAid. Maar die moet ik eerst verdienen vind ik, door echt plezier te hebben in het bakken en er lekkere resultaten van te krijgen. Laast had ik al een winterse cheesecake en een amandel/speculaascake gebakken en dat lukte zo goed dat ik een stapje hogerop ging vandaag. Het recept komt van Rachel Allan’s Cake Diaries. Dit programma wordt uitgezonden op 24Kitchen en Rachel zegt dat ieder moment wel een taartmoment is. En wie ben ik om haar tegen te spreken. Omdat haar recepten niet op de site van 24Kitchen staan heb ik ouderwets met de tv meegeschreven toen ze aankondigde een peccannotentaart met ahornsiroop te maken.
Want die ingrediënten kan ik echt niet weerstaan, die taart moest ik echt maken! Ik heb de hoeveelheid icing voor dit recept wat aangepast want ik bleek echt veel teveel te hebben, als je dat er allemaal opsmeert wordt het veel te machtig. Dit is wat je nodig hebt:
Pecan/Ahornsiroop-taart
10
personen40
minutes30
minutes1
hour10
minutesIngredienten
75 gram gehakte- en 50 gram hele pecannoten
200 gram gesmolten boter
200 gram lichtbruine basterdsuiker
200 gram zelfrijzend bakmeel
125 ml karnemelk
50 ml + 10 ml ahornsiroop (maple syrup)
2 eieren
een snufje zout
50 gram kristalsuiker
100 gram poedersuiker
150 gram roomkaas (naturel zuivelspread)
Springvorm van 23 of 24 cm doorsnee, bakpapier, boter voor invetten van de rand
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden
Je begint met het taartbeslag. Hiervoor heb je 2 kommen nodig.
In de ene meng je de basterdsuiker met het bakmeel en het zout, en voegt daarbij 75 gr gehakte peccannoten, ,even goed roeren met een vork of garde. - De andere is voor de gesmolten boter, 50 ml siroop en de karnemelk. Dit roer je goed door elkaar en voegt dan 1 voor 1 de eieren toe, ook goed doorroeren totdat het geheel een gladde vloeistof is.
Dan maak je een kuiltje in het meelmengsel en giet daar de vloeistof in, dit spatel je door elkaar (niet mixen!) tot een mooie egaal beslag
Doe bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de rand in met wat boter.
Giet het beslag in de vorm en zet het in de voorverwamde oven. Rachel zei 20 tot 25 minuten. Maar toen was mijn taart nog niet helemaal droog in het midden (even een pinnetje erin gestoken en die kwam er nog niet schoon uit) dus ik heb er nog 8 minuten bijgedaan. - Haal de taart uit de oven, verwijder de rand van de springvorm en laat de taart afkoelen.
Voor de garnering maak je gecaramelliseerde peccannoten. Doe daarvoor de kristalsuiker in een pannetje (liefst met anti-aanbaklaag) en leg de 50 gram pecanoten daar boven op. Zet dit op matig vuur. Blijf erbij, eerst gebeurt er een hele poos niets en dan ineens gaat de suiker smelten en binnen no-time bruin kleuren. Roer dan de noten om, zodat ze bedekt worden met de caramel en haal de pan van het vuur. Schep de noten gelijk op een bord, anders zitten ze muurvast aan de pan! - Als laatste maak je de icing.
Meng in een kom de roomkaas met 10 ml ahornsiroop, dan beetje bij beetje de poedersuiker erbij. Het bleef bij mij heel dun, maar de ervaren Irene vertelde me dat ik heeeeeel lang moest mixen. En dat klopte ook, want toen werd de icing stevig. - Als de taart helemaal afgekoeld is, zet je een kom of diep bord ondersteboven op je aanrecht en daarbovenop zet je de taart. Zo heb je ruimte om de taart netjes te bestrijken met de icing zonder dat je hele aanrecht onder zit. Als laatste leg je de gecaramelliseerde noten erop en hakt de kapotte nootjes en overgebleven karamel zodat je een strooisel krijgt, dit strooi je als finishing touch over je taart.
- Deze taart is redelijk machtig, maar ook smeuiig (moist vind ik een veel mooier woord!) en ook niet de goedkoopste die je kan maken: peccannoten en ahornsiroop zijn nogal aan de prijs.
Kosten noch moeite gespaard dus voor deze taart, maar het resultaat mag er wezen, ENORM LEKKER!