Een heerlijk taartje!
Hallo allemaal!
Jongens wat is het superlekker weer! Ik ben dit blogje dus ook aan het typen aan de tuintafel. Best een prima manier om het laatste dagje van de vakantie te vieren. En ik dacht als je iets viert moet je taart eten. Nou had ik dat wel netjes gepland en gisteravond al de slofbodem gemaakt, want die moet helemaal koud zijn voordat je verder kunt. Misschien goed om te weten. Ook goed om te weten is dat het deeg al je het hebt gemaakt ook nog ruim een uur in de koelkast moet. (en daarom haalde ik gisteren om 11 uur ‘s avonds nog een keer mijn taart uit de oven hahaha)
Met deze temperaturen zou je misschien eerder denken aan zomers fruit zoals aardbei of mango, en doen appeltjes met kaneel wellicht wat herfstig aan. Maar ik had appels waar ik iets mee moest doen dus het werd een appelslof, en dat is ZEKER voor herhaling vatbaar. Ik heb het recept niet zelf bedacht, maar online gevonden. En het was de allereerste slof die ik ooit maakte dus ik ben allang tevreden. Want zeg nou zelf, dit ziet er goed uit toch?

Slof met Zwiterse room en appeltjes
6-8
servings30
minutes2
hoursIngredienten
- Sloffenbodem
90 gram boter, op kamertemperatuur, 75 gram witte basterdsuiker, 1 ei, 140 gram bloem, citroenrasp van een kwart citroen, 1 theelepeltje bakpoeder, 100 gram spijs (ik gebruikte een pakje van dr oetker, ooit ga ik dit ook eens zelf maken)
75 gram witte basterdsuiker
1 ei
140 gram bloem
citroenrasp van een kwart citroen
1 theelepeltje bakpoeder
100 gram spijs (ik gebruikte een pakje van dr oetker, ooit ga ik dit ook zelf eens maken)
- Voor de topping
2 appels
2 eetlepels suiker
kaneel
70 gram banketbakkerspoeder uit zo’n pakje van Jumbo (ook dit maak ik ooit nog eens zelf maar niet nu)
klein bekertje slagroom
Bereidingswijze
- Meng de boter, basterdsuiker, citroenrasp en ongeveer een 3e van het ei door elkaar (tip, kluts het eitje in een glas, dan kun je makkelijk 1 derde deel er in doen) door elkaar. Voeg de bloem en bakpoeder toe en mix tot een deeg. Bij mij werd het echt mega kruimelig en kreeg er niet echt een mooie bol van dus kijk zelf even of je nog wat boter of bloem moet toevoegen.
- Rol de bol uit tot een plak (niet te groot) wikkel in folie en leg minstens een uur in de koelkast. Zet ook je glaasje ei even in de koelkast.
- Na een uur haal je de deeglap uit de koelkast. Zet een bakplaat met een velletje bakpapier neer. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik. Zet je slofvorm er in en snijd de randen er omheen weg. Als je geen slofvorm hebt kan het vast ook ergens anders in maar kijk dan even hoeveel deeg je nodig hebt. Verdeel het weggesneden deeg op het andere deeg, druk een beetje aan. We gaan natuurlijk niks weggooien.
- Kneed het spijs met een scheutje ei uit je eierglas tot het wat zacht is. Verdeel over de slofbodem, ik schepte wat lepels er op en verdeelde het met mijn handen. Zorg dat je de randjes een beetje vrij laat.
Bak de slof 25-30 minuten op 180 graden. Bij mij issie niet zo hoog geworden, geen idee waar het aan lag, maar och. Laat vervolgens afkoelen. En ga naar bed als je net zo laat aan de gang ging als ik. - De volgende dag kun je fris en fruitig verder. Schil 2 appels en snijd in stukjes. Doe met twee eetlepels suiker en een flinke snuf kaneel in een pannetje en laat warm en zacht worden. Niet te lang, we willen geen appelmoes. Als ze zacht zijn zet je het vuur uit, verdeel je ze over een keukenpapiertje (dan trekt het vocht in het papiertje) en laat afkoelen.
- Ondertussen maak je de Zwitserse room. Dat klinkt heel chique, maar is niet meer of minder dan een combinatie van slagroom en banketbakkersroom, in de verhouding 1:1
De slagroom hoef je alleen maar op te kloppen. Het poeder van de banketbakkersroom meng je met water (175 ml) en mix je minstens 5 minuten op de hoogste stand. - Meng de roomsoorten door elkaar en tadaaaa Zwitserse room. Schep de room in een spuitzak (als je die niet hebt kun je het gewoon over de slofbodem verdelen maar is wel minder leuk natuurlijk) en spuit toefjes. Verdeel de appeltjes in het midden er overheen. Bestrooi nog met een klein beetje kaneel en klaaaar!
LEKKER!