Vegatarisch

Tarte Tatin van Ottolengi

Gastblog van vriendinnetje Sanneke

Tarte tatin van Ottolenghi

Als ik dan toch de eer krijg (ok, de eer neem) om een gastblog te schrijven, dan moet het natuurlijk wel over iets superlekkers zijn! En als ik Ottolenghi zeg, dan weet je eigenlijk al dat het overheerlijk gaat worden. En ingewikkeld. De ingrediëntenlijst valt gelukkig wel mee, maar het staat helaas niet in een kwartiertje op tafel. Deze hartige tart tatin kun je eten als hoofdgerecht, dan kunnen er 2 personen van eten. Maar als je het liever als bijgerecht eet, en er bijvoorbeeld nog een stukje vlees bij bakt, dan kunnen er wel 3 tot 4 personen van eten. Of je bewaart een stukje voor de lunch…

Je hebt nodig:

Tarte Tatin van Ottolengi

Personen

2

personen
Voorbereidingstijd

20

minutes
Kooktijd

45

minutes
Totale tijd

1

hour 

5

minutes

Ingredienten

  • 200 gram cherrytomaatjes

  • 500 gram krielaardappeltjes met schil

  • 1 grote ui

  • 40 gram suiker

  • 10 gram boter

  • verse oregano

  • 150 gram plakken harde geitenkaas

  • 200 gram bladerdeeg (zo’n groteplak is fijner dan kleine plakjes)

  • peper

  • zout

  • olijfolie

  • bakpapier, een oven en een springvorm van 22 cm

Bereidingswijze

  • Voordat je daadwerkelijk een tarte tatin gaat bakken, oftewel een omgekeerde taart, zijn er heel wat voorbereidende werkzaamheden nodig. Eerst bereiden we de cherrytomaatjes. Verwarm de oven voor op 130 graden, snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat met bakpapier. Olijfolie, peper en zout eroverheen en ze mogen zeker 45 minuten in de oven. Dan worden ze echt superlekker!
  • Ik dacht nu 45 minuten pauze te hebben, maar nee, aan de bak! Of eigenlijk aan de kook. Was de krieltjes, snijd er eventueel de slechte plekjes uit en snijd aan beide kanten een dun plakje af. Snijd ze daarna doormidden zodat ze allemaal ongeveer 2 cm dik zijn. Kook de krieltjes daarna zo’n 20 minuten in kokend water met zout en laat ze daarna afkoelen.
  • Snijd de ui in dunne ringen en bak deze met wat zout op laag vuur in 10 minuten goudbruin.
    Vet de taartvorm in met olie of boter en beleg de bodem met bakpapier.
    Verhit in een steelpan (liefst met dikke bodem) de boter, en als deze gesmolten is voeg je de suiker toe. Blijf met een houten lepel roeren tot je een middenbruine karamel hebt. Giet de karamel in de taartvorm en beweeg deze zodat de karamel gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt. Werk door, want de karamel wordt snel hard. Straks in de oven wordt de karamel weer zacht dus dan kan het nog wat verder uitlopen. Verdeel nu de oregano over de karamel (als het verse oregano is, gebruik alleen de blaadjes).
  • Leg nu de afgekoelde aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan in de karamel, die inmiddels hard geworden is. Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimtes en bestrooi met peper en zout. Verdeel daarna de plakken geitenkaas erover.
  • Snijd nu een ronde plak uit het bladerdeeg die een paar cm groter is dan je taartvorm. Leg hem over de taartvulling heen en druk de randjes rondom langs de vulling in de vorm.
    Verwarm de oven tot 200 graden en bak de taart zo’n 25 minuten. Daarna zet je de oven op 180 graden en bak je de taart in zo’n 15 minuten gaar. Neem de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan.
  • Zet een bord op de vorm en keer het geheel in een snelle beweging. Til de vorm nu van de taart af, en voilà! Een prachtig kunstwerkje!
    Geniet ervan!

Plaats een reactie