Met karamel… hemels!
Jan was jarig! Dat vroeg om het bakken van een taart. En omdat hij jarig was mocht hij natuurlijk kiezen. En hij zei: een chocoladetaart die zacht aan de binnenkant is en er moet ook nog karamel bij zitten. Prima, doen we!
En dat heb ik dus gedaan! En man wat was ie heerlijk. En machtig. Je kwam al een kilo aan als je er alleen naar keek maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb een springvorm van 20 cm gebruikt, en er kunnen 8 tot 10 punten uit want je wil echt geen mega punten hebben. Of wel trouwens, dat moet je zelf weten. Maar ik wilde het niet haha. Dus! wat heb je nodig voor een taart uit een springvorm van 20 cm:
Veel te overdadige chocoladetaart
8
personen30
minutes1
hour1
hour30
minutesIngredienten
- De taart
160 gram pure chocolade
150 gram ongezouten boter
125 gram suiker
125 lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
4 eieren
- Karamelsaus
50 ml water
200 gram suiker
175 ml slagroom
een klontje boter
- Ganache
130 ml slagroom
150 gram pure chocolade
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een pan op laag vuur en voeg de boter toe. Breek de chcolade in stukken en voeg ook toe. Blijf roeren. Als alles gesmolten is haal je de pan van het vuur. Roer alle drie de suikers er doorheen. Voeg vervolgens het zelfrijzendbakmeel toe, roer goed door.
Dan zijn de eieren aan de beurt. Voeg ze een voor een toe, doe het volgende ei pas als de vorige helemaal er door geroerd is. - Giet het hele mengsel in een ingevette en met bakpapier beklede springvorm, en schuif in de oven. Laat hem daar ongeveer een uurtje in staan. De buitenkant moet hard zijn, de binnenkant lijkt misschien nog wat ongaar maar dat is juist prima, daar krijg je die heerlijke sticky smaak van.
- Maak de karamelsaus. Dit doe je door 50 ml water en 200 gram suiker in een pan op hoog vuur te verhitten. Gebruik echt hoog vuur anders lukt het niet. Op het moment dat de suiker goudbruin kleurt haal je het direct van het vuur af. Echt doen, want een paar seconden later brandt het aan. Je moet hier dus ook echt met je neus boven op staan. Haal je neus weer even weg, want je moet nu 175 ml slagroom toevoegen en dit kan enorm gaan sissen en wat spetteren. Dus wil je nu juist even niet met je neus er boven op staan. Roer er nog een klontje boter doorheen en laat de saus afkoelen.
- Maak de chocolade ganash. Dit doe je door 130 ml slagroom in een pan te verhitten. Als het gaat borrelen voeg je 150 gram in stukjes gebroken pure chocolade toe. Laat smelten. Als het een geheel is zet je het vuur uit en laat je het wat af koelen.
Op een gegeven moment is je taart klaar. Laat de taart volledig afkoelen. Snijd daarna overdwars doormidden. Bij mij scheurde heel de bovenkant maar dat gaf niet, “lijmen” we wel weer aan elkaar met de chocoladeganash haha. - Besmeer de bovenkant van de onderste laag met een hele dikke royale laag karamelsaus. Dit mag echt veel zijn. Leg de tweede laag er boven op.
Besmeer de hele bovenkant met de ganache. Als die iets te dik is geworden verhit je die nog even heel kort. Ik vond het juist wel handig want kon zo mooi de zijkanten dichtsmeren zodat je de gaten niet meer zag. - Garneer de boel naar keuze. Ik heb dat gedaan met gehalveerde ferero roche chocolaatjes en nog karamelsaus er overheen.
Gezond is dit absoluut niet. Lekker absoluut wel 😉
