Taart en Cake

Winterse appeltaart

Een blogje van moeder Annelies!

Winterse Appeltaart

Het is natuurlijk water naar de zee dragen om aan Irene iets te vertellen over bakken. (toevoeging Irene: ONZIN mama kan heel lekker bakken)
Maar ze vroeg me toch om op te schrijven hoe ik de appeltaart had gemaakt die ik voor pakjesavond had gebakken. Nou moet ik eerlijk zeggen dat die ook wel erg lekker was geworden, zeker gezien mijn matige bakkwaliteiten.
Het basisidee haalde ik van internet maar ik heb dingen veranderd en er op die manier mijn eigen draai aan gegeven. Ik wilde er echt een winterse taart van te maken, die past bij een knus gevoel.
En dat pakte deze keer dus echt goed uit!

Wat heb je nodig?

Winterse appeltaart

Personen

10

personen
Voorbereidingstijd

15

minutes
Kooktijdminuten
Totale tijd

1

hour 

15

minutes

Ingredienten

  • 1 pak Mix voor Appelkruimeltaart (Koopmans)

  • 100 gram koude boter

  • scheutje vloeibare boter

  • 1 ei

  • 800 a 900 gram goudreinetten

  • een schepje bruine basterdsuiker

  • 80 cc licor 43

  • 100 gram speculaasjes

  • ongeveer 50 gram amandelschaafsel

  • Springvorm 24 cm , beslagkom,  mixer met gardes, blender/staafmixer/vijzel, (steel)pan

Bereidingswijze

  • Doe de speculaasjes in de blender/bakje van de staafmixer/vijzel en maak er speculaaskruim van.
    Snij in de beslagkom met 2 messen de koude boter in blokjes. Doe de taartmix erbij en mix met de gardes zodat het een kruimelig deeg wordt. Voeg het eitje bij en mix nog heel even verder want het mag geen samenhangend deeg worden, het moet kruimelig blijven.
  • Voeg dan het speculaaskruim erbij en roer het deeg nog even door. Zet het dan zolang in de koelkast.
    Verwarm de oven voor op 180 graden
    Schil de appels, verwijder de klokhuizen, stel daarmee de al oorverdovend fluitende cavia’s tevreden en snijd de appels in schijfjes.
  • Smelt in een (steel)pan de andere boter, meng de bruine basterdsuiker erdoor en voeg de appelschijfjes toe. Schudt ze goed om, zodat ze allemaal met de boter en suiker in aanraking komen en laat dan de appelschijfjes even caramelliseren. Dan voeg je de helft van de likeur toe, schep nogmaals goed om en laat nog heel even op staan. Goed opletten, want het mag geen appelmoes worden. Haal dan het pannetje van het vuur.
  • Vet de springvorm in, haal het kruimeldeeg uit de koelkast en gebruik 2/3 tot 3/4 van het deeg om de bodem van de springvorm te bedekken en een opstaand randje te maken. Druk zowel de bodem als de rand lichtjes aan. Schep dan met een schuimspaan de appelschijfjes uit de pan en verdeel ze over de bodem van de springvorm. (als je de hele inhoud van het pannetje in de vorm kiepert komt er teveel vocht mee)
  • Daarna sprenkel je de andere helft van de likeur over de appelvulling en strooi je het overgebleven kruimeldeeg erover.
    Dan gaat de taart in de oven, om 40 tot 45 minuten te bakken.
    Ondertussen rooster je in een droge koekepan het amandelschaafsel.
    Als de taart klaar is haal je ‘m uit de oven en strooi je het amandelschaafsel er overheen.
    Na ongeveer een uur afkoelen verwijder je de rand van de springvorm.

Plaats een reactie