Vegatarisch

Zoete aardappelsoep

Het was even een werkje maar het was het waard

Moeder stuurde mij deze foto, met de tekst “ohh dit ga ik vanavond maken”.

Ik was natuurlijk heel benieuwd en vroeg haar om een blog. Nou, die kwam er. Maar eerst nog een leuke screenshot erbij van mezelf 😉 Onee, twee zelfs. Ik was nog op mijn werk en moest echt zo vreselijk lachen om deze appjes!

Dus beware, het is niet zo makkelijk als het lijkt!!

Afijn, nu moeders blog! Ik ging naar de winkel met het idee om spullen te kopen voor een linzensoep.  Niet die van jou maar mijn eigen recept.  En toen zag ik die soeppakketten en omdat jij daar wel enthousiast over was wou ik die ook wel eens proberen! Ik zag dit pakket voor Zoete Aardappelsoep.
Ik moet zeggen dat ik het idee heel handig vind, je hebt direct de ingredienten in de juiste hoeveelheden, zonder dat je direct een hele verpakking daarvan moet kopen.
Ik moest ook wel lachen, er zat zelfs 1 teentje knoflook in. Maar de ingrediënten waren: 

 

Zoete aardappelsoep

Recipe by Irene
Servings

3

servings
Total time

45

minutes

Ingredienten

  • 420 gram zoete aardappel ( 3 stuks) 

  • 2 sjalotjes

  • 3 middelgrote wortelen (330 gram in totaal)

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 stukje verse gember

  • 2 blokjes groentebouillon

  • 200 ml kokosmelk

  • een takje krulpeterselie

  • 1 limoen

  • 30 ml olijfolie

  • 1 eetlepel kerrie

  • peper

Bereidingswijze

  • Stap 1:  Maak alle groente en zoete aardappel schoon en snij in blokjes van 1 cm.
    Dat was nog een heel gedoe, de aardappels en wortels schillen, sjalotjes pellen en alles in kleine stukjes snijden.  
  • Stap 2: Pel de knoflook en de sjalot en schil de gember. Snij zeer fijn. Fuck.  De sjalotjes waren blijkbaar geen groente, die waren nu aan de beurt. Dus alle blokjes weer tussen de wortel en aardappel uit geplukt en alsnog in heel kleine stukjes geseneden.
    De gember was een wanstaltig gedrochtje met talloze uitsteeksels, dus het schillen duurde 100 jaar. Als ik alle uitsteeksels eraf sneed hield ik immers niks over.
    Het fijnsnijden was heel lastig want de gember is heel vezelig.  Dus dat duurde nog eens 100 jaar.
  • Stap 3:
    Verhit olijfolie in een royale pan op middelhoge temperatuur. Doe hier de zoete aardappel, de sjalotten en de wortels bij en bak gedurende 4 minuten
    Dat kon ik!  
  • Stap 4:
    Voeg nu de knoflook, kerriepoeder en gember toe en laat deze 1 minuut meebakken

    Voordat je door het gaatjesdeksel een eetlepel gevuld heb met kerriepoeder ben je nogmaals 100 jaar verder, zo gaat het een millennium duren voor de soep klaar is.  Gaatjesdeksel eraf.  Een vracht kerriepoeder op de lepel ter groote van de Mont Blanc.  Gelukkig nog niet in de soep gegooid  
  • Stap 5:
    Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten zacht pruttelen totdat alles goed gaar is
    Na 10 minuten waren de wortels nog veel te stevig, dus het duurde langer  (geen 100 jaar dit keer)  
  • Stap 6:
    Pureer met behulp van een staafmixer de soep tot een gladde massa.  Voeg nu de bouillonblokjes en de kokosmelk toe en breng nogmaals aan de kook. 
    Jeeej, ik heb een staafmixer. Dus dat lukte.  Bouillonblokjes uitpakken was een ramp, het leek wel of de folie dichtgelijmd zat.  Je raad het al….. iets met 100 jaar…..  
  • Stap 7:Hak de peterselie fijn en stooi deze samen met de zonnebloempitten over de soep.  Nee, dat doe ik niet.  Ik hak wel, maar ik strooi pas als de soep op mijn bord geschept is.
  • Stap 8:
    Breng tenslotte de soep op smaak met limoensap en voeg eventueel nog wat versgemalen peper toe.
    Eet smakelijk.
    Zie je wel dat het goed was dat ik de peterselie en pitten nog niet over de soep gestrooid had?  Er moest immers eerst nog limoensap doorgeroerd worden!
    Ik had een vooruitziende blik   Mijn keuken is  veel te klein voor 8 stappen.  Vandaar dat het een chaotisch gebeuren is geworden, de soep koken.
    Maar! De soep is, echt waar, heel erg lekker.  En dat is het voornaamste.

Plaats een reactie