Vlees

Hete bliksem met een sudderlapje

Hoe hollands wil je het hebben!


Dit aten we vorige week een keer en ik moest er nog steeds een blogje over typen. Ik kreeg van mijn moeder een jaarvoorraad appels. Ik ben alweer kwijt hoe zij er aan kwam maar ze moest in ieder geval van een deel af, dus die kreeg ik. Dus daar moest iets mee gemaakt worden. Ik besloot hete bliksem te maken (had ik nog nooit gemaakt) met een lekker lapje suddervlees. Het resultaat was goed! Misschien zou ik volgende keer nog spekjes door de hete bliksem doen (had ik nu weggelaten omdat we al ander vlees hadden) maar dat maakt het geheel denk ik nog net ietsje spannender.

Hete bliksem met een sudderlapje

Servings

2

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

3

hours 

30

minutes
Total time

4

hours 

Ingredienten

  • Het vlees
  • 2 magere runderlapjes

  • 1 ui

  • 4 jeneverbesjes

  • 1 laurierblad

  • nootmuskaat

  • koekkruiden (echt waar!)

  • peper

  • boter

  • juspoeder

  • Hete bliksem
  • 500 gram kruidige aardappels

  • 500 gram appels

  • 1 grote ui of 2 kleintjes

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

  • 0,5 eetlepel mosterd

  • 25 gram roomboter

  • peper

  • (en dus eventueel 100 gram spekjes)

Bereidingswijze

  • Je begint al in de middag met het vlees, dat moet tenslotte een paar uurtjes sudderen (had je niet verwacht he, door de naam sudderlapjes…).  Bestrooi het vlees aan allebei de kanten met peper, nootmuskaat en de koekkruiden. Verhit de bakboter in de pan en leg de lapjes er in, bak aan alle kanten bruin.
  • Ondertussen heb je tijd om de ui te snijden. Doe dat, en laat meebakken met het vlees. Voeg zoveel water toe dat het vlees vrijwel onder staat. Je hoeft het niet te verdrinken hoor. Voeg het laurierblad en de jeneverbesjes toe en breng aan de kook. Als het kookt zet je het laag, deksel er op, en sudderen maar! Kijk af en toe eventjes of het wel goed gaat (en geniet dan gelijk van de geur). Proef een klein beetje van het vocht, als het erg waterig smaakt zonder smaak kun je gerust nog wat nootmuskaat en of koekkruiden toevoegen.
  • Als het niet meer midden op de middag is maar meer tegen etenstijd aan is de hete bliksem aan de beurt. Schil de aardappelen en appels. Breng de aardappelen aan de kook.
    Verwarm de (room) boter in een koekenpan of hapjespan. Snijd de ui in stukjes en bak de appel en ui met de basterdsuiker.  Voeg een klein scheutje water toe en laat dit ook een beetje sudderen. Wat een sudderdag. Niet te lang, volgens mij gingen we geen appelmoes maken (wat overigens ook erg lekker is maar dat terzijde). Roer regelmatig even door.
  • Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en doe ze weer terug in de pan. Voeg het appelgeheel toe, samen met de mosterd en wat peper en stamp alles tot een stamppot (STAMPpot dus he… wat zijn de namen vandaag logisch!) Als het niet smeuiig genoeg wordt voeg je een klein beetje vocht toe.
    Schep de gare sudderlapjes even uit de pan en voeg flink wat juspoeder in de pan toe. Als het vocht teveel verdampt is voeg je nog wat water toe. Maak een lekker kruidige jus en leg de lapjes weer even terug.
    Schep de hete bliksem op en bestrooi met nog wat peper, doe er een lapje en wat extra jus overheen, eetsmakelijk!!!

Plaats een reactie