Vlees

Involtini di opa!

Ja nu zijn jullie allemaal benieuwd he 😉

Jongens! Ik geloof het bijna niet maar ik heb meer dan 2000 volgers en likers op de facebook van Gezellige Gerechten. Dit vraagt natuurlijk om een speciale blog om dit te vieren.

En nou dames en heren, dat kan! Al sinds mensenheugenis (oke misschien ietsje korter, maar in ieder geval zolang ik mij kan herinneren) is één van mijn favoriete familiegerechten “Involtini”. Al sinds jaar en dag (leuk he al die eeuwen terug gaan uitdrukkingen) eten we dit met Pasen, gemaakt door mijn moeder. Een Pasen zonder involtini kan eigenlijk niet. Oke het is met Corona wel gebeurd. Maar we haalden het gauw daarna in 😉
Maar dit jaar, besloot ik, ik ga het zelf een keer maken. Het is 2021, ik kan dit. Ik ga de uitdaging aan. Dus ik vroeg mijn moeder om het recept.

Maar voor ik jullie dat geef wil ik eerst zelf nog wat leuks daar over vertellen. Het is (voor mij) behalve een heel lekker recept een heel speciaal recept. Mijn opa heeft dit gerecht jaaaaaren geleden een keer gegeten in een restaurant, toen hij voor zijn werk in Engeland was. Mijn opa was net zo in zijn nopjes met lekker eten als ik, dus ik kan zijn vergenoegde gezicht zo voor me zien toen hij dit proefde. Maar opa vond dat niet alleen hij kon ervaren hoe vreselijk lekker dit was dus heeft het recept losgefrutseld bij de kok. Ik vind dat nog steeds knap, dat je bij een Italiaans restaurant eet, in Engeland, en met het recept naar buiten loopt.

Afijn, moeders (en andere familie) vond dit recept minstens zo lekker als opa, dus daarom gaat het nu al drie generaties mee. Ik denk dat opa dat heeeel leuk vindt.

Ik heb het geoefend en het was heerlijk. Fijn dat ik het ook zo lekker kan maken. Daarom maakte ik het met kerst voor de schoonouders en zwager + schoonzus. Hoe meer familie’s betrokken worden in dit familierecept hoe beter he 😉 Zij vonden het ook erg lekker!

Maargoed nu willen jullie wel weten waar al deze ophef om is, dus komt ie! Onderstaand is voor 2 personen. Als je het voor meer personen maakt, bijv voor 6, dan doe je de hoeveelheid vlees x 3 maar de saus verdubbelen is genoeg. We eten het meestal met ovenaardappeltjes en warme groente en/of een salade er bij, maar doe natuurlijk vooral wat je zelf wil! Dit is trouwens nog lekkerder als het een dag van te voren klaar maakt en dan op de dag zelf pas in de oven doet. Dan zijn de smaken lekker in elkaar getrokken. Gratis tipje 😉

Involtini di opa!

Servings

2

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

45

minutes
Total time

1

hour 

15

minutes

Ingredienten

 • 200 gram varkensfilet (het liefst in 1 stuk)

 • 4 plakken achterham

 • 2 grote of 4 kleine plakken jong belegen kaas

 • 3 tenen verse knoflook

 • 250 a 300 ml bouillon (van blokje of poeder)

 • 1 blikje tomatenblokjes

 • 1 ui

 • 2 a 3 eetlepels bloem

 • 1 laurierblad

 • een theelepel suiker

 • 1 eetlepel vloeibare boter

 • een scheut olijfolie

 • Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

 • Doe in een kookpan de boter en de olijfolie en verhit het samen, doe er ruim Italiaanse kruiden, de geperste knoflook,(even goed doorroeren) en als laatste de bouillon bij en leg daar het vlees in. Breng aan de kook en laat het met de deksel op de pan een poosje zachtjes koken.  Het ligt er een beetje aan hoe dik je stuk vlees is, maar reken op een half uur/ 3 kwartier.
 • Haal dan het vlees uit de pan en laat het op een bord afkoelen. Giet de verrijkte bouillon uit de pan in een maatbeker.
  Snipper het uitje.  Gebruik dezelfde pan (zonder afwassen) en verhit nog wat boter, waarin je de ui fruit. Strooi daarna de bloem erover en roer goed, zodat je een roux krijgt. Doe dan onder voortdurend roeren scheutje voor scheutje de bouillon uit de maatbeker erbij, totdat je een dikke saus hebt. (let op, je hebt niet alle bouillon nodig). Voeg dan de tomaten erbij en roer goed door. Afhankelijk van hoe dik je saus dan is kan je het daarna nog wat verder aanvullen met de bouillon. De saus moet niet te dun worden.  Voeg de suiker toe.
  Proef of er nog wat kruiden of knoflook bij moet. Laat even lekker sudderen.
 • Als het goed is is je stuk vlees nu wat afgekoeld. Snijd in 4 mooie gelijke stukken, dit wordt de binnenkant van je rolletje (involtine, meervoud involtini, ha zie je nu waar de naam vandaan komt?) worden de kern van de rolletjes.
  Wikkel om ieder stukje vlees eerst een halve plak kaas en daarna een hele plak ham. Leg de rolletjes met de ‘naad’ van de ham onder, in een niet te ruime ovenschaal. Hou een klein beetje ruimte tussen de rolletjes, anders krijg je later problemen met het opscheppen.
  Giet de saus over de rolletjes
 • Oven: 
  Doe je de involtini gelijk in de oven, dan is 20 minuten op 200 graden voldoende, omdat alles nog een beetje warm was. 
  Komt de schaal uit de koelkast, doe dan eerst 15 minuten op 180 graden en daarna nog ongeveer 20 minuten op 200 graden. 
 • Dit was het! Ik hoop dat jullie het net zo heeeeerlijk vinden als ik.

Plaats een reactie