Lekker met appeltjes
Zoals jullie kunnen merken zit ik momenteel in mijn zoetigheden blog fase. En daarom kwam deze gastblog van Annelies precies op het juiste moment!
Dat Irene zo’n goeie bakker is, heeft ze niet van haar moeder.
Maar hé, heel Holland bakt, dus af en toe doe ik ook wel eens wat in die richting. Geen spectacularie dingen en meestal met gebruik van een of andere mix. Behalve soezendeeg, daar ben ik (volgens Irene) wel heel goed in from scratch.
Mijn oma van Bloois, dus Irene’s overgrootoma, was erg creatief in de keuken. En een van haar baksels, de abrikozen-strooptaart, maak ik nog wel eens. Het is eigenlijk wat ze nu een “upside-down cake” noemen. Mijn oma was haar tijd vooruit blijkbaar.
Je vet een ovenschaal in en schenkt stroop op de bodem. Daar leg je uitgelekte, halve abrikozen in, met de bolle kant naar onder. Daaroverheen giet je cakebeslag, je bakt het in de oven en als ie klaar is draai je hem op op een schaal. Voilá! Een heerlijk smeuïge abrikozen-strooptaart!
In de Engelse bakprogramma’s hebben ze het dan altijd over “moist”. Steevast staat dan in de ondertiteling “vochtig”en dat vind ik altijd zo onsmakelijk bij een taart.
Dus steevast roep ik dan ook: ”SMEUÏG!”
Maar denk maar niet dat die vertalers ooit luisteren hoor. Maar ik dwaal af.
Ik vroeg me laatst af of je met deze taart ook zou kunnen variëren met het fruit. Bijvoorbeeld met appel.
Nou wil het geval dat er zich een gelegenheid om te bakken aandiende: Vanwege onze koperen bruiloft wilde Bert wel trakteren op het werk. Ik had het met Irene over mijn idee en zij zei: “Dan is het misschien wel heel lekker om er geen gewoon cakebeslag voor te gebruiken, maar de mix voor appel/kaneel cake!”
Dat vond ik wel een briljant idee, dus heb ik dat inderdaad gebruikt. En in plaats van gewone stroop heb ik caramelstroop gebruikt deze keer.
Al met al een geslaagde combinatie. Ja, ik heb geproefd, ook al ben ik geen collega van Bert.
Omdat ik dit keer een grote ovenschaal had gebruikt, had ik niet genoeg aan 1 pak cakemix.
En van de 2 pakken cakemix heb ik ongeveer een halve overgehouden voor nog een klein taartje voor thuis.
Ik bedoel: hoe sneu is het als ik in mijn eentje thuiszit met een plakje ontbijtkoek bij de koffie op mijn 12 ½ jarig huwelijk, terwijl mijn bruidegom taart zit te eten. Dan wil ik natuurlijk gewoon zelf ook een stukje!
Dus, samengevat :
Upside down cake
8
servings20
minutes40
minutes1
hourIngredienten
Een pak Cakemix Appel Kaneel
175 gram boter
4 eieren
3 grote appels
een flesje karamel schenkstroop
Bereidingswijze
- Maak het cakebeslag volgens de beschrijving op het pak.
Schenk stroop op de bodem van een ingevette ovenschaal (of cakevorm) en leg daar partjes appel op, aangesloten. - Daarna het beslag erop scheppen en bakken volgens de aanwijzing op de verpakking van de cakemix.
Lekker! ( Hé wat grappig, strakjes ben ik ook een oma van Bloois )